Marketing X Business

Berzanske robe: U porastu cijene energije i agri roba predvođenih kakaovcem

Marx.ba

(Izvor: Društvene mreže)

Generalno, iza nas je sedmica u kojoj imamo rast cijena berzanskih roba, što se vidi i po rastu indeksa. Primjerice Goldman Sacks Commodity Index (GSCI) je porastao više od tri posto na nivou sedmice, dok je Bloomberg Commodity Index (BCI) porastao nešto više od jedan posto. Sektor energije porastao je na nivou sedmice predvođen rastom cijena nafte i plina, cijene agri i soft roba uglavnom su bile u porastu, predvođene čajem i kakaovcem, dok za plemenite i industrijske metale možemo reći da je protekla sedmica bila mješovita, jer su s jedne strane rasle cijene bakra, srebra i litija, a pale cijene željezne rude, platine i čelika, piše Lider.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice porasle oko četiri posto, nadoknadivši gubitke od prethodne sedmice, ponajviše zbog procjena da bi potražnja mogla porasti u periodu pred nama. Tako je cijena nafte Brent porasla četiri posto i sada se njom trguje na nivou iznad 85 $/bbl po prvi put još od novembra, dok je cijena nafte WTI porasla 3,9 posto i cijena je probila granicu od 80 $/bbl, pa čak i onu od 81 $/bbl.

Rast cijena je uslijedio nakon procjena IEA-e da će globalna potražnja za naftom u prvom kvartalu porasti za 1,7 miliona barela dnevno. Povećanje procjena o potražnji zahvaljuje se poboljšanim ekonomskim izgledima u SAD i pojačanoj potražnji za gorivom pod utjecajem plovljenja brodova dužom rutom oko Rta dobre nade. IEA je podigla i procjenu rasta potražnje u cijeloj godini, za 110.000 barela dnevno, na 1,3 miliona barela dnevno.

Terminske cijene europskog prirodnog plina TTF skočile su oko osam posto i približile se nivou od 29 €/MWh, najviši nivo od početka februara zbog rastućih zabrinutosti u opskrbi. Prekidi u opskrbi električnom energijom i održavanjem u Norveškoj te popravci na LNG terminalu Freeport u Teksasu doveli su do smanjenih protoka, a očekuje se da će se radovi nastaviti do aprila.

U isto vrijeme, ukrajinski napadi na ruske rafinerije, očekivana ispodprosječna snaga vjetra u sjeverozapadnoj Evropi i rastuća potražnja u Aziji dodatno su pridonijeli zabrinutosti tržišta. Međutim, s krajem sezone grijanja u Evropi, stabilnom proizvodnjom iz Norveške, sve većom ulogom solarne energije i evropskim zalihama koje ostaju na približno 59 posto popunjenosti kapaciteta, postoje neki faktori koji ublažavaju skok cijena plina.

Evropski parlament planira da meka pšenica, ječam, zob i kukuruz također budu uključeni u popis osjetljivih proizvoda za koje se očekuje aktiviranje “kočnice za slučaj opasnosti” na uvoz koji stiže iz Ukrajine. “Kočnica”, odnosno vraćanje uobičajenih carina, trebala bi se aktivirati kada se premaši prosjek uvoza u periodu 2021./23.. Uz odobrenje predstavljenih amandmana, skupština Evropskog parlamenta izmijenila je stav Odbora za međunarodnu trgovinu, o predloženoj uredbi za produženje, do juna 2025., suspenzije carina i kvota na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Na MATIF-u cijena pšenice ugovor May se kreće iznad nivoa od 195 €/t, dok je cijena za novi rod ugovor September u rasponu od 205 do 210 €/t. Cijena kukuruza, ugovor June, je porastao na nivo iznad 180 €/t. Ako pak pogledamo preko Atlantika, cijena pšenice CBOT ugovor May se kreće oko nivoa od 53 $bu, kukuruza, ugovor May oko 4,3 $/bu, a soje ugovor May oko nivoa od 12 $/bu, analizira Lider.

Trenutno, evropske žitarice, predvođene kukuruzom, profitiraju od manje ponude iz Ukrajine i solidnog dolara. Mjere Bruxellesa, usmjerene na ponovno uvođenje carina na ukrajinske proizvode također su se osjetile. Zbog svega toga proizvođači su postali defanzivni što smanjuje ponudu na tržištu, što se pomalo reflektira na cijene fizičke robe na tržištu.

Ukrajina procjenjuje žetvu poljoprivrednih proizvoda u 2024. na 76,1 miliona tona, u usporedbi s 82,6 miliona tona u 2023. godini. U Francuskoj pak, stanje usjeva pšenice je najlošije u zadnje četiri godine. Trenutno je samo 66 posto usjeva ocijenjeno s dobro/odlično, što je 29 postotnih poena manje nego prije 12 mjeseci.

Zanimljivo je pogledati šta se događa na tržištu kakaovca, gdje cijena raste u neslućene nivoe iz sedmice u sedmicu. Već sada smo na nivou od gotovo 8.000 $/t. Mnogima bi čokolada mogla postati gorka u bližoj budućnosti, jer glavne afričke tvornice kakaovca u Obali Bjelokosti i Gani zaustavile su ili smanjile preradu jer sebii ne mogu priuštiti kupovinu zrna. To znači da će cijene čokolade, širom svijeta, vjerovatno vrtoglavo porasti. Proizvođači čokolade već su povećali cijene potrošačima, nakon tri godine slabe žetve kakaovca, od čega je četvrtina očekivana, u dvije zemlje koje proizvode gotovo 60 posto svjetske proizvodnje kakaovca.

Terminske cijene bakra porasle su iznad razine od 4,1 $/lbs, dosegnuvši najviši nivo od aprila 2023., budući da su živahni kineski gospodarski podaci potaknuli nade u oporavak potražnje od strane najvećeg svjetskog potrošača vrhunskih metala. Kineska industrijska proizvodnja porasla je za sedam posto godišnje tokom januara i februara, premašivši očekivanja, dok je maloprodaja porasla za 5,5 posto. Cijene bakra već su počele rasti prošle sedmicen nakon što su se vrhunski kineski talionici bakra složili smanjiti proizvodnju u pogonima koji su bili neprofitabilni zbog nedostatka sirovina.

Povezani članci