Marketing X Business

Očekuje se više investicija u održivi razvoj zemalja Zapadnog Balkana

Marx.ba

(Foto: X)

Investicije u Ciljeve održivog razvoja su u porastu, a istovremeno nedovoljne da odgovore na rastuće potrebe zemalja Zapadnog Balkana, naročito u kontekstu pristupanja EU i dostizanja Agende 2030. godine, poručeno je na otvaranju prve Akademije za finansiranje Ciljeva održivog razvoja za učesnike i učesnice iz šest ekonomija Zapadnog Balkana, koja je organizovana u Baru.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) pokrenuo je Akademiju za finansiranje Ciljeva održivog razvoja 2022. godine, a ova platforma, koja je sada otvorena za ekonomije Zapadnog Balkana, olakšava razmjenu iskustava i najboljih praksi, podstičući saradnju među vladama, privatnim sektorom i međunarodnim finansijskim institucijama, prenosi podgorička Pobjeda.

Kako je istakla stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Ekaterina Paniklova, iako je istekla polovina predviđenog vremenskog perioda za njihovo postizanje, na globalnom nivou dosad je ostvareno svega 16 odsto ciljeva.

Ciljeva održivog razvoja zahtijeva sinergijsko djelovanje javnih i privatnih investicija, jer su tradicionalni načini finansiranja nedovoljni za ostvarenje razvojnih ciljeva. Kako je navela, ovo je naročito značajno u kontekstu pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU, jer su procesi pristupanja EU i dostizanja Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030 u najvećoj mjeri komplementarni.

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija Crne Gore, Bojana Bošković, istakla je da je dugogodišnja saradnja između UNDP-a i Crne Gore rezultirala značajnim pomacima na putu prema održivom razvoju Crne Gore.

Skup je organizovan uz podršku globalnog Centra za održivo finansiranje UNDP-a, Regionalnog centra UNDP-a za Evropu i Centralnu Aziju u Istanbulu i Ministarstva finansija.

Povezani članci