Marketing X Business

Vrućine ne odgovaraju ni mobitelima: Evo kako zaštititi svoj smartphone

Marx.ba

(Foto: TS)

Sljedeća dva do tri mjeseca možemo očekivati nove ekstremne vrućine i toplinske valove, a struka kaže da visoke temperature nisu dobre niti za naše gadgete.

Kako je u razgovoru za Axios naglasio stručnjak za popravak telefona Carsten Frauenheim, današnji telefoni imaju sve jači i moćniji hardver, no unutar njihovog malog kućišta nema mjesta aktivnom hlađenju poput ventilatora kao u prijenosnim računarima. S rastom vanjskih temperatura, raste i unutrašnja temperatura telefona, a ako se telefon pregrije on se sam može isključiti. Na ekranu telefona pojavit će se poruka o pregrijavanju i isključenju, nakon čega jedno vrijeme nećete moći ponovno upaliti telefon te ćete morati pričekati da se ohladi.

U najgorim slučajevima, čak može doći do širenja baterije i zapaljenja, ali takvi su slučajevi, srećom, jako rijetki.

A kako ne bi došlo do pregrijavanja, morate paziti da uređaj nije izložen direktnom suncu. Npr. nikada ga nemojte ostaviti u vrućem automobilu, a ne preporučuje se čak ni da ga ostavite na direktnom suncu u kući.

Također, ne preporučuje se niti prekomjerno korištenje telefona dok su temperature ovako visoke, a ako osjetite da se telefon počne pregrijavati, stručnjaci savjetuju da isključite opcije i aplikacije koje rade u pozadini poput bluetootha, WiFija, GPS-a i drugih te se ne preporučuje korištenje zahtjevnijih aplikacija poput videoigara. Što se manje opcija koristi, bit će manje opterećenje na procesor, čime će se smanjiti i zagrijavanje.

Ako ipak dođe do jakog zagrijavanja ili pregrijavanja telefona, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako bi se uređaj što prije ohladio. Prvo, nemojte ga povezivati s punjačem, a ako se puni, odmah ga isključite s punjača. Također, ugasite na određeno vrijeme telefon te ga stavite na hladnije i tamnije mjesto, kako bi se što prije ohladio. Ako koristite zaštitnu masku na telefonu, preporučuje se da je uklonite, a snižavanju temperature pomaže ako telefon stavite ispod ventilatora ili ako uključite klimu u automobilu ili u kući. Općenito se savjetuje da se pričeka barem 15-ak minuta prije ponovnog aktiviranja telefona, kako bi bili sigurni da se uređaj ohladio.

U najvećem broju slučajeva, u slučaju pregrijavanja telefona te ako se sam isključi, ne bi trebalo biti posljedica na sam uređaj i bateriju, no svakako se pobrinite da se to ne dogodi i, pogotovo tokom vrućina poput ovih današnjih, pridržavajte se savjeta koji su spomenuti u tekstu kako bi spriječili probleme i zagrijavanje telefona, piše Zimo.

Povezani članci