Marketing X Business

Oglašavanje: Društveni video najpouzdaniji oblik sadržaja koji utječe na kupce B2B tehnologije

N. D.

(Foto: Comunidad)

Društveni video je „najuvjerljiviji i najpouzdaniji format“ koji utječe na B2B kupce na tehnološkom tržištu, prema novoj anketi LinkedIna. Od preko 1.700 kupaca B2B tehnologije u SAD, Velikoj Britaniji i Indiji koje je ispitalo, 63 posto kaže da kratki društveni video sadržaji stručnjaka iz industrije marketinga “pomažu u donošenju odluka o kupovini”.

Podaci se zasnivaju na podskupu ljudi koji već stupaju u kontakt sa uticajnim ljudima iz industrije tokom procesa kupovine, što je 91% ukupnog uzorka.

Velika većina kupaca (80%) koji konzumiraju video sadržaj kaže da su video zapisi, uključujući influencere iz industrije, jedan od formata kojima se najviše vjeruje. Od kupaca koji konzumiraju B2B influencer sadržaj, 67% kaže da on pomaže u izgradnji povjerenja u brend i stvara „svijest o različitim proizvodima i rješenjima“.

Nakon što je nedavno istraživanje na LinkedInu otkrilo da 81% B2B video reklama ne uspijeva pridobiti “adekvatnu pažnju ili potaknuti pamćenje”, čini se da je društveni video vođen uticajem bolji način da privuče pažnju B2B kupaca.

Gledajući pažljivije na demografsku podjelu, kupci generacije Z se više bave B2B uticajnim sadržajem nego bilo koja druga generacija kupaca. Značajna većina (90%) kupaca generacije Z koji su svjesni utjecajnog marketinga, mjesečno se bave B2B uticajnim sadržajem. Ovo je 11% više od svih ostalih kupaca, što sugerira da će se sve više kupaca generacije Z pridružiti kupovnoj grupi, influenserski sadržaj će postati sve važniji.

Uranjajući u podjelu industrije, više od dvije trećine (67%) B2B kupaca u IT sektoru koji su svjesni uticajnog marketinga, kažu da stručnjak iz industrije igra „kritičnu“ ulogu u fazi razmatranja procesa kupovine.

U procesu kupovine tehnologije, skoro 50% svih ispitanika kaže da će se njihovo korištenje B2B stručnjaka iz oblasti „povećati u naredne tri godine“. Sve je očiglednije da su influenceri važan dio marketinga u B2B prostoru. Globalno tržište za B2B influencere poraslo je 20 puta od 2016. godine, prema Influencing Business – izvještaju o sektoru koji je objavio Ogilvy početkom ove godine.

Tri četvrtine B2B marketinga koristilo je influensere, a više od polovine (53%) preostalih kompanija koje su ispitane za potrebe izvještaja ih je razmatralo.

VEZANO

Sarajevo dočekuje prvi Taco Bell na Balkanu: Otvorenje 17. oktobra!