Marketing X Business

Ogroman rast interesa za terminske ugovore na bitcoin nakon objave Fedovog zapisnika

Marx.ba

(Foto: Ilustracija)

Trgovci terminskim ugovorima na bitcoin dodali su više od milijardu Bitcoin Open Interest (OI) u satima nakon što je Uprava američkih federalnih rezervi objavila zapisnik sa sastanka u julu, za koji neki kažu da dodatno potvrđuje smanjenje stope u septembru.

Dana 22. avgusta, Bitcoin futures OI popeo se na 31,92 milijarde dolara, povećanje od 1,26 milijardi dolara u usporedbi s prethodnih 12 sati.

OI je ukupan broj izvedenih ugovora koji nisu podmireni, kao što su opcije ili ročnice. Povećanje OI-ja ukazuje na veće povjerenje među trgovcima u predviđanju smjera cijene bitcoina, bilo da raste ili pada.

Međutim, podaci pokazuju da je grupaa prilično podijeljena s obzirom na to hoće li vrijednost bitcoina rasti ili padati. Tokom 12-satnog perioda trgovci dugim pozicijama imali su malu prednost s 50,63% ukupnih budućih pozicija, u usporedbi s 49,37% za kratke pozicije, prema podacima CoinGlassa.

Cijena bitcoina trguje se na 60.623 dolara, nivou oko koje se kreće od 9. avgusta, prema podacima CoinMarketCap.

Voditelj istraživanja 10x Research Markus Thielen komentirao je da Fedovi zapisnici “čine smanjenje stope u septembru gotovo sigurnim” u izvještaju od 22. avgusta.

– Velika većina” članica FOMC-a podržala je smanjenje stope u septembru, a nekoliko članica je čak razmatralo smanjenje u septembru kao vjerovatnu opciju, izjavio je Thielen, piše Cointelegraph.

– Bitcoin izgleda kao da je spreman za proboj. Zapisnici FED-a objavljeni su prije nekoliko sati, s vrlo mekanim tonom, dodao je kripto trgovac Sykodelic.

Kada kamatne stope padnu, ulagači se obično odmiču od sigurne imovine poput obveznica i oročenih depozita, okrećući se umjesto toga percipiranoj rizičnijoj imovini poput Bitcoina.

– Pripremite se za jedan od najeksplozivnijih četvrtih kvartala u historiji, za američka i indijska tržišta, izjavio je kripto komentator Nishant Bhardwaj, navodeći da je Fed “na rubu” smanjenja kamatnih stopa.

– Očekuje se da će Powellov nadolazeći govor u petak ojačati ovu perspektivu, vjerovatno jačajući rizičnu imovinu poput dionica i bitcoina jer monetarna politika pruža povoljnu pozadinu, izjavio je Thielen.