Marketing X Business

Ostvaruju promet u milijardama: Ovo je top 10 online trgovina u Evropi

Marx.ba

(Izvor: WA)

Evropa je jedno od najvećih eCommerce tržišta na svijetu, zajedno s Kinom i SAD. Dom je velikih online maloprodajnih kompanija kao što su Ikea, Zalando i Otto. No, kojih je tačno 10 najvećih internet trgovina na Starom kontinentu, u svom je tekstu je otkrio Ecommercenews.eu.

Kada promatrate e-trgovinu u Evropi, ne možete zaobići velike eCommerce kompanije izvan kontinenta, poput američkih divova Amazona i eBaya ili azijskih maloprodajnih divova poput Alibabe i Tencenta. Ali Evropa ima mnogo toga za ponuditi.

Postoje online trgovci koji su veliki u nekoliko zemalja širom Evrope ili dalje u inozemstvu, kao što su H&M, Carrefour i Ikea. Međutim, postoje i eCommerce kompanije koje su prilično velike na domaćem tržištu, ali nisu toliko poznate evropskim potrošačima izvan matične zemlje.

Uzmimo za primjer Wehkamp, veliku nizozemsku internet trgovinu koja je započela kao firma za narudžbu poštom 1952. godine. Svake godine je među 10 najboljih internet trgovina u Nizozemskoj, ali izvan granica zemlje jedva da je neko čuo za nju.

Najveće eCommerce kompanije u Evropi dolaze iz zemalja zapadne Evrope koja doista dominira evropskom eCommerce industrijom, budući da je činila približno 68 posto ukupnog evropskog online maloprodajnog prometa u 2017. godini. Ta se dominacija također može vidjeti u prvih 10 online trgovaca u Evropi jer je među deset najvećih eCommerce firmi njih tri iz Njemačke i tri iz Francuske.

Nizozemska istraživačka kompanija Veraart Research u svom sistemu ima maloprodajni indeks koji rangira 20 najboljih online trgovaca u Evropi. Poredali su eCommerce kompanije aktivne u Evropi prema prometu. Ovo je njihovih 10 najvećih online trgovina u Evropi, prema ostvarenom prometu u milijardama eura.