Marketing X Business

Ove namirnice bismo trebali redovno jesti jer pomažu u borbi protiv upala

Marx.ba

(Foto: Ilustracija)

Koja je hrana dobra protiv upala u tijelu? Dijetalna terapeutkinja, nutricionistkinja i kolumnistica Sophie Janvier za Vogue je istakla kako smatra da bi svi trebali znati za namirnice koje imaju protivupalno djelovanje, a njihove su dobrobiti za zdravlje i naučno dokazane.

– Više energije, bolja probava, manje bolova u zglobovima, stabilniji nivo šećera u krvi i održavanje zdrave tjelesne težine – ne samo da je dobra za prevenciju tih potencijalnih zdravstvenih problema, zdrava prehrana također pomaže i ako patite od endometrioze, ekcema ili akni, rekla je Janvier.

Navela je pet namirnica koje bismo trebali redovno jesti jer pomažu protiv upala u organizmu.

Orašasti plodovi

– Bademi su dobar izvor vlakana, biljnih proteina, minerala i antioksidansa. Omega-3 masne kiseline su specifične masne kiseline, bitne za pravilno funkcioniranje našeg tijela, a često ih ne unosimo u dovoljnim količinama. Potpomažu proizvodnju vrijednih anti-upalnih tvari i korisne su za zdravlje srca i krvnih žila. Ukratko, vaš su saveznik kad su u pitanju problemi s kožom i upalne bolesti, a mogu čak pomoći i kod anksioznosti. Za optimalnu učinkovitost, u prehranu dodajte i masnu ribu – barem dvaput sedmično ako je moguće. Isprobajte tunu, losos, sardine ili skušu koje obiluju omega-3 masnim kiselinama, savjetovala je Janvier.

Borovnice

– Bobičasto voće poput borovnica, malina, ribizli i općenito svih bobica, prepuno je antioksidansa i pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa u našim stanicama, koji potiče starenje i uzrokuje upalne reakcije. Borovnice sadrže posebno učinkovit tip antioksidansa – polifenole – čije su dobrobiti za ljudsko zdravlje potvrđene i brojnim studijama, poručuje.

Heljda

– Heljda je bogata vlaknima, antioksidansima i biljnim proteinima, a ne sadrži gluten. Vlakna nam omogućuju da “hranimo” dobre bakterije u našem mikrobiomu, koje će zatim proizvoditi anti-upalne tvari. I to nije sve – zahvaljujući sadržaju vlakana, ova žitarica ima niži glihemijski indeks od riže ili tjestenine, naglašava.

Kefir

– Ovaj fermentirani napitak sadrži prirodne probiotike – tj. žive bakterije koje će obogatiti naš mikrobiom, pomažući mu da bude bogatiji i raznovrsniji. Zdrav mikrobiom ima mnoge povoljne učinke na naše zdravlje: bolja probava, jači imunitet, zdrava koža, dobro mentalno zdravlje. Kada je zdravlje crijevne flore narušeno, to potiče crijevnu propusnost, a time i prolazak endotoksina u krv, što uzrokuje upalne reakcije, pojasnila je stručnjakinja za Vogue.

Tamna čokolada

– Tražite tamnu čokoladu s visokim udjelom kakaa – najmanje 85 posto. Kao jedan od najbogatijih anti-upalnih sastojaka u biljnom svijetu, kakao je bogat antioksidansima, mineralima, vlaknima i teobrominom. Izbjegavajte mliječnu ili bijelu čokoladu jer su ne samo slatke, već mogu i potaknuti upale, naglasila je.