Marketing X Business

Ovih pet karipskih država nudi državljanstvo za sve: Imaju samo jedan uslov

Marx.ba

(Foto: FlashSplash)

Pet zemalja na Karibima nudi državljanstvo doseljenicima, pod uslovom da: kupe nekretninu ili ulože novac. U pitanju su šeme “državljanstva putem ulaganja”.

Jednostavnije rečeno, šeme državljanstva putem investicija daju ljudima šansu da obezbijede državljanstvo u zemlji preko licenciranog agenta. Na Karibima, to su slijedeće zemlje: Antigva i Barbuda, Dominika, Grenada, Sent Kits i Nevis i Sveta Lucija.

Svaka zemlja ima različita pravila za “državljanstva putem ulaganja”. U najjednostavnijem slučaju, od vas će se tražiti kupovina nekretnine (naravno, u određenom cjenovnom rangu), u drugim zemljama postoje tačno objekti koji mogu da se kupe, dok se u drugim traži da investirate u odobreni posao, ili date donaciju odobrenom državnom fondu.

Recimo, u Antigvi, svaka imovina kupljena za dobijanje državljanstva može se prodati pet godina kasnije, a investitori u međuvremenu mogu da zarade prihod od zakupa. Druge zemlje koje učestvuju u šemi imaju drugačija pravila.

– Iako se proces ulaganja u nekretnine kroz programe migracije investicija ne razlikuje mnogo od drugih kupovina nekretnina, investitori bi trebalo da blisko sarađuju sa svojim investicionim savjetnicima da garantuju da su kriterijumi podobnosti njihovih odabranih programa ispunjeni i da obezbijede da su označili sva polja u pogledu usaglašenosti i zahtjeva dužne pažnje, rekao je Thomas Scott, globalni šef sektora za nekretnine u oblasti državljanstva kompanije Henley & Partners, za MailOnline.

Svaka karipska zemlja, koja nudi državljanstvo putem investicionih šema, ima različite minimalne cijene kupovine nekretnina.

Svako ko se odluči za državljanstvo za investicionu šemu u Antigvi i Barbudi putem nekretnina moraće da potroši najmanje 200.000 dolara na nekretninu. Minimalni prag u Dominiki i Svetoj Lusiji je također 200.000 dolara. U Grenadi je minimalna otkupna cena 270.000 dolara, a u Sent Kitsu i Nevisu minimum 400.000 dolara.

U Antigvi i Barbudi i Sent Kitsu i Nevisu, nekretnine na otvorenom tržištu, kao i one od odobrenih investitora, mogu se koristiti kao dio procesa dobijanja državljanstva putem ulaganja.

Međutim, najvažnije je da se u Dominiki, Grenadi i Svetoj Lusiji za ovu šemu mogu koristiti samo nekretnine kupljene od odobrenih graditelja, kažu u Henley & Partners.

Određeni aspekti investicionih šema državljanstva na Karibima će se također uskoro promijeniti. Stručnjaci kompanije Henley & Partners rekli su za MailOnline da promjene pragova ne uključuju kupovinu nekretnina. Međutim, od suštinske je važnosti da se dobije stručni savjet u vezi sa svim promjenama pragova.

Povezani članci