Marketing X Business

PIT Automotive MeetUp 2023: Očuvajmo tradiciju, planirajmo budućnost automobilske industrije

N. D.

(Izvor: PIT)

Zadnji radni dan godine na isteku rezerviran je za PIT Automotive MeetUp 2023: Let’s fuel connections! Let’s drive innovation!

Poslovni i radni susret predstavnika automobilske industrije Bosne i Hercegovine i regije održava se u prostorijama KIA i Volvo Car Centra u Sarajevu s ciljem predstavljanja rezultata i povezivanja, učenja i inspiriranja, ali i preslagivanja trenutne slike ovog sektora i postavljanja novih ciljeva. Organizator događaja je agencija za industrijski marketing Bravaria Industrial Marketing u saradnji sa Volvo Car Centar Sarajevo i Kia centar Sarajevo te brendom PIT Events.

U, za ovu priliku prikladno uređenoj dvorani Kia i Volvo Car Centra, prisutne je pozdravio Damir Uzunović, direktor ove kompanije, osvrnuvši se i na jako uspješnu poslovnu godinu.

– Značajno iskustvo prisustvovanja konferencijama i pohađanja poslovnih događaja ovaj put, kao suorganizatori, odlučili smo preoblikovati i ovaj susret upriličiti na autentičnoj lokaciji. Teme automobilske industrije važne su i aktuelne. S druge strane, simbolično je da zadnji radni dan ove godine provodimo u zajedničkom nastojanju pa se nadam da i vi, kao mi u Kia i Volvo Centru, uspješno godinu privodite kraju, rekao je Uzunović.

Važnost događaja prepoznala je i Privredna komora FBiH u čije ime je govorio predsjednik Mirsad Jašarspahić odavši priznanje organizatorima na hrabrosti i odlučnosti da ne prate stereotipe datuma.

– U poslovanju, ovo je samo još jedan dan i zadovoljni smo da ga provodimo na ovaj način. Autoindustrija je jako značajan faktor razvoja Bosne i Hercegovine i regije, a Privredna komora FBiH je sretna da može pružiti podršku u analizi i planiranju ovog sektora, poručio je.

U toku događaja zainteresirani posjetitelji imat će priliku slušati o trenutnom stanju u bosanskohercegovačkoj i autoindustriji EU, inovacijama i tehnologijama, dostignućima u bh. autoindustriji te pratiti dvije panel diskusije naslovljene „Lean, Six Sigma ili Agile: Kako se moderni koncepti uklapaju u IATF standard?“ i „Kuda ide automobilska industrija i kako iz toga izvući korist za domaće proizvođače?“

– Jedna od naših davnašnjih, prvih ideja bila je da organiziramo konferenciju, susret automobilske industrije. Tek je ovim PIT MeetUp-om ostvarujemo i počinjemo tradiciju. Istakao bih, međutim, ovom prilikom dvojake razloge: zašto nam je ovaj susret potreban, ali i zašto nije, riječi su Tarika Kadrispahića, direktora i Lean konsultanta kuće Targer koji je značajno iskustvo sticao i u firmama automobilske industrije.

Značajnu tradiciju automobilske industrije u Bosni i Hercegovini poslije Drugog svjetskog rata,
kao i činjenicu da je tadašnja država na poslovnoj i mapi industrija bila važna lokacija
Kadrispahić ističe kao razlog važnosti i nužnosti održavanja ovog događaja.

– S druge strane, sve je prisutniji trend promjena: sve je više kompanija koje se odlučuju napustiti automobilski sektor i to je jedan razlog protiv, istakao je Kadrispahić.

– Globalni trendovi koji se u analizama moraju uzeti u obzir uključuju: nove tehnologije (električna vozila, carshering, samovozeći automobili); prilagođavanje rada i poslovnog mentaliteta konceptima izuzetne produktivnosti, ali i trendovi koji nepovoljno utiču na društvo i ekonomiju: pandemije, ratovi, recesije, zaključio je.

Susret se okončava ručkom, networkingom i poslovnim susretima te testnim vožnjama Kia i Volvo vozila.
Podsjećamo, Bravaria Industrial Marketing prva je i jedina agencija posvećena promicanju proizvodnje i industrije u regiji. PIT Automotive MeetUp dvanaesti je ovogodišnji događaj u organizaciji ove agencije kojim uspješno zaključuje ovu godinu i zatvara jedinstven ciklus stručnih i poslovnih događaja.