Marketing X Business

Plate u FBiH realno veće za 4,6 posto, najviše rasle u stručnim i tehničkim djelatnostima

Bloomberg Adria

(Foto: X)

Plate u Federaciji Bosne i Hercegovini u martu su zabilježile mjesečni i godišnji rast. Realni rast plata na mjesečnom nivou zabilježen je u većini djelatnosti, a izuzetak je građevinarstvo, gdje su plate ostale iste, i rudarstvo, gdje su plate pale. U odnosu na mart prošle godine, realne plate su pale u djelatnosti proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji.

Prosječna plata je iznosila 1.335 KM i na mjesečnom nivou je realno viša za 1,3 posto, a nominalno za 1,5 posto. Na godišnjem nivou, prosječna plata je nominalno viša za 5,5 posto, a realno za 4,6 posto, podaci su Federalnog zavoda za statistiku BiH.

Najveće prosječne plate primaju zaposleni u IT sektoru, finansijama i proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji. Na dnu liste po visini prosječne plate su zaposleni u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, građevinarstvu i umjetnosti i zabavi.

Na mjesečnom nivou najveći realni rast plata evidentiran je u obrazovanju, a slijede poslovanje nekretninama i trgovina. Pad plata od 4,5 posto zabilježen je u rudarstvu. Najveći rast u poređenju s martom prošle godine zabilježen je u stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima, obrazovanju i trgovini. U djelatnosti proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji plate su na godišnjem nivou realno niže za 6,5 posto.

Ova oblast je i u februaru zabilježila pad plata, što se može pripisati problemima u poslovanju Elektroprivrede BiH i manjem izvozu električne energije. Elektroprivreda BiH je 2023. završila s gubitkom od 140,2 miliona KM. Gubitak je bio očekivan zbog manje proizvodnje od planirane, uzrokovane smanjenom isporukom uglja, ispada termoblokova i neplanskih zastoja na hidroelektranama. Najznačajnije izmjene vezane su za prihode od prodaje i troškove nabavke struje.

Podsjećamo da je početak 2024. donio i rast minimalnih plata u oba entiteta. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine povećala je minimalnu neto platu za 2024. godinu na 619 KM s prošlogodišnjih 596 KM. Minimalna plata je tako u 2024. veća za 3,85 posto ili u nominalnom iznosu za 23 KM u odnosu na 2023. godinu, kada je minimalna plata povećana za 9,85 posto.  

Uredbom je odlučeno i da poslodavci u FBiH imaju pravo da radnicima do 30. juna 2024. godine isplate dvije prosječne plate bez plaćanja poreza.

Analitičari Bloomberg Adrije navode da su nedostatak radne snage i visoka inflacija temeljni uzroci nastavka rasta plata radnika Adria regije u 2023. Primanja su lani rasla po dvocifrenim stopama, a taj trend će se nastaviti i ove godine, doduše, nešto sporijim tempom.

Konkretnije, vide skok po srednjojednocifrenim brojkama.

– Ublažavanje inflatornih pritisaka umanjit će pregovaračku moć zaposlenika koji su već imali koristi od povećanja realnih plata zbog niže inflacije. Međutim, stalni nedostatak radne snage u Adria regiji nastavit će uticati na rast plata i očekujemo postepeno usklađivanje plata s onima u Sloveniji, zaključuju u analizi.

Povezani članci