Marx.ba

Moždani udar jedan je od vodećih uzroka smrti i invaliditeta u svijetu, a povišeni krvni pritisak povezuje se s više od polovice slučajeva. Prehrana igra važnu ulogu u smanjenju rizika, a upravo namirnice bogate hranjivim tvarima mogu donijeti veliku korist za zdravlje srca i krvotoka.
Među mliječnim proizvodima koji bi mogli smanjiti rizik posebno se ističe jogurt. Redovna konzumacija ove namirnice može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju funkcije krvotoka, osobito kod osoba s hipertenzijom.
“Niži krvni pritisak znači i manji rizik od moždanog udara, zbog čega je nutritivni paket mliječnih proizvoda, uključujući jogurt, prijatelj zdravlja srca”, objašnjava dijetetičarka i nutricionistica Barbara Baron za EatingWell.
Jedan od razloga zašto jogurt može smanjiti rizik od moždanog udara jest njegov probiotički sadržaj. Probiotici podržavaju zdravu crijevnu mikrobiotu, a ravnoteža “dobrih” bakterija povezuje se s regulacijom krvnog pritiska i smanjenjem upala.
“Budući da jogurt sadrži dobre bakterije, njegova konzumacija može povećati broj probiotika, poboljšati mikrookoliš u crijevima i proizvesti niz blagotvornih učinaka na ljudski organizam, smanjujući tako šanse za moždani udar”, kaže dijetetičarka i nutricionistica Reyna Franco.
Osim probiotika, jogurt je bogat kalcijem, kalijem i proteinima, hranjivim tvarima koje su ključne za regulaciju krvnog pritiska i održavanje zdrave tjelesne mase.
“Protein pomaže da ostanemo siti tokom obroka, što može smanjiti prejedanje i podržati zdravu tjelesnu težinu”, napominje dijetetičarka i nutricionistica Megan Huff.
Time jogurt postaje jednostavan i učinkovit način za podršku zdravlju srca i smanjenje rizika od moždanog udara.