Marketing X Business

Porsche: Zanatstvo i umjetnost pretvaranja snova u stvarnost

N. D.

(Foto: Porsche)

Porsche je uvijek ispunjavao snove u serijskoj proizvodnji automobila i prilagođenih dizajna. Historija kompanije je prepuna željenih specijalnih izdanja, umjetničkih djela na točkovima i ekskluzivnih, jedinstvenih automobila. Skoro sve je moguće. Potrebna je posvećenost da bi se snovi prepoznali – i izvanredno umijeće da bi se oni ostvarili.

Kada Ding Yi gravira elemente drvoreza za sliku, to je oblik ubrzanja. Oštra oštrica noža pojačava tempo višeslojne igre boja, kaže kineski umjetnik. Godine 2022, godine kada je napunio 60 godina, Ding Yi je formulirao san: primijeniti svoj rad na Porsche Taycan. A upravo to se dogodilo s jednim od najsloženijih farbarskih poslova u istoriji kompanije.

Svaka boja je dodana pojedinačno korištenjem posebnih maskirnih filmova i uključivanjem različitih konzistencija kako bi se stvorili različiti površinski materijali s vanjske i unutarnje strane. Savršena reprodukcija boja ne bi bila moguća bez sofisticiranog procesa sitoštampe. Višeslojni prozirni premaz štiti simbiozu umjetnosti i otpornosti na vjetar i vremenske prilike, jer čak i jedinstveni automobil po narudžbi kao što je ovaj mora ispuniti sve Porsche standarde za svakodnevnu upotrebu, uključujući odgovarajuće postupke popravke ako se nešto dogodi.

Kao jedan od projekt menadžera, umjetnik je igrao aktivnu ulogu u ostvarenju svog sna u Porsche Exclusive Manufakturu. Za vizionare poput Ding Yija, lična uključenost i iskustvo su sastavni dio programa za posebne zahtjeve.

– Snovi mogu biti moćni. Oni nas ohrabruju da nikada ne odustanemo, kaže Detlev von Platen, član Izvršnog odbora odgovoran za prodaju i marketing, citirajući Ferryja Porschea, koji je odlučio da napravi automobil svojih snova kada ga nigdje nije bilo.

– Tu ćete pronaći naše korijene i porijeklo svrhe našeg brenda, „Vodeni snovima“. Kreativnost, sloboda ličnog dizajna i ekskluzivno iskustvo – to je ono što nam znači moderni luksuz.. Ostvarujemo snove. To je ono što nas pokreće, objašnjava Albrecht Reimold, koji nadgleda odjel.

– Mi spajamo najbolje iz dva svijeta – izvrsnost industrijske proizvodnje za izvanredan kvalitet i stručnost u proizvodnji u prilagođavanju automobila, dodao je.

Povezani članci