Marketing X Business

Zlato probilo granicu od 2.300 dolara

Marx.ba

(Foto: Shutterstock)

Geopolitički i strukturni faktori postavili su zlato u poziciju da dosegne 2.600 dolara za uncu u roku od godinu dana, prema jednom tržišnom veteranu.

Plemeniti metal je ove godine dosegnuo uzastopne rekordne vrijednosti, uključujući još jedan u četvrtak kada je promptno zlato probilo iznad 2.300 dolara prije nego što je blago pojeftinilo. Rano u petak trgovalo se oko 2.278 dolara po unci.

Razlozi koji stoje iza njegova uspona – i koliko više može ići u bliskom ili srednjoročnom periodu – vruće su teme među ulagačima, osobito budući da su dobici na berzi i dalje snažni.

Juerg Kiener, glavni investicijski direktor u Swiss Asia Capitalu, rekao je u srijedu za CNBC-jev “Street Signs Asia” da njegova analiza krivulje naprijed za zlato “izgleda fantastično”.

– Ako pogledate svoju krivulju unaprijed za godinu dana, to je oko 2.600 dolara. Mislim da bismo mogli biti jako brzi dok uzimamo 2.300, ima dosta zadržane potražnje, rekao je, prenosi Lider.

Dodao je da kolaps zaliha na tržištu zlata dovodi u opasnost “mnoge izvedene strukture”.

– To vjerovatno dovodi u opasnost mnoge strukture koje su na tržištu igrajući zlato, jer trgovci možda neće moći pokriti svoje kratke pozicije. A ako kažem da je 26.000 za mene samo krivulja prema naprijed, u slučaju da dobijemo kratak stisak, brojke će ići puno više, rekao je.

Kratki stisak je kada cijena imovine naglo poraste, a oni s kratkim pozicijama — koji su se kladili na pad cijene — prisiljeni su kupiti imovinu kako bi spriječili nove gubitke, obično dodatno podižući cijenu.

Kiener je također naveo geopolitiku, prelazak na “multipolarni svijet” i promjenu međunarodne trgovinske strukture kao razloge za njegov nagonski raspoloženje u pogledu cijene zlata. Drugi je bio da vlade “štampaju novac kao da sutra ne postoji”.

Na zlato se obično gleda kao na takozvano sigurno utočište, a također i kao potencijalnu zaštitu od inflacije.

Geopolitiku je nekoliko analitičara navelo kao temelj srednjoročnog rasta za zlato, usred ratova u Gazi i Ukrajini, nadolazećih izbora u SAD i mogućnosti recesije u velikim ekonomijama. Drugi često citirani faktor je vjerovatnost smanjenja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi SAD, od kojih se tri očekuju ove godine. Niži troškovi posudbe obično povećavaju privlačnost zlata jer se ulagači odmiču od imovine s fiksnim prihodom poput obveznica.

– Imamo ogroman tok plemenitih metala koji napuštaju Zapad, rekao je, dodajući da je došlo do “stvarnog pomaka” prema rastućoj potražnji za dragocjenim metalima u Aziji i šire u zemljama BRIC-a.

Povezani članci