Marketing X Business

Poruka Feda i kolebanje jena daju vjetar u leđa zlatu

Bloomberg Adria

(Foto: Shutterstock)

Zlato je poraslo jer su Federalne rezerve (Fed), nasuprot očekivanjima, umanjile šanse da podignu kamatne stope, a također se spekulisalo da su japanske vlasti intervenisale oko jena, što je naštetilo dolaru.

U ranom azijskom trgovanju jučer, zlato je poraslo na 2.330 dolara za uncu, nakon što je prethodnu sesiju završilo s porastom od 1,5 posto, što je najveći jednodnevni dobitak od sredine aprila.

Prinosi na američke obveznice su u srijedu pali – dajući vjetar u leđa polugama – pošto je predsjednik Feda, Jerome Powell, rekao da su manje šanse za povećanje kamatnih stopa. Doduše, ponovo je naglasio potrebu za većim brojem dokaza da se cijene “hlade”, prije nego se donese odluka o smanjenju troškova pozajmljivanja.

Na globalnim valutnim tržištima, japanski jen je ojačao više od tri posto u odnosu na dolar, što je podstaklo spekulacije da su japanske vlasti ipak intervenisale – po drugi put ove sedmice – kako bi podržale valutu.

Indikator koji mjeri vrijednost dolara je pao, čineći tako zlato privlačnijim za većinu kupaca. Plemeniti metal je porastao za oko 13 posto ove godine, dostigavši rekord prošlog mjeseca, iako je vremenski okvir Feda za smanjenje kamata pomjeren.

Rast primjetan u protekla dva mjeseca povezan je sa snažnim kupovinama centralne banke, potražnjom sa azijskih tržišta – posebno iz Kine – ali i sukobima u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Povezani članci