Marketing X Business

Premijera Porsche Macana EV potvrđena za 25. januar

N. D.

(Izvor: Porsche)

Porsche je još ranije objavio da će se proizvodnja električnog Macana odvijati u fabrici u njemačkom Lajpcigu, dok je sada najavio da će njegova zvanična promocija biti održana 25. januara.

Da bi se pripremio za proizvodnju potpuno električnog SUV-a, Porsche je posljednjih godina unaprjeđivao lokaciju u Lajpcigu. Cijeli proizvodni objekat je već u potpunosti napajan električnom energijom iz obnovljivih izvora, a u budućnosti će njemački proizvođač automobila moći praviti modele sa unutrašnjim sagorijevanjem, hibridna vozila i Macan EV na istoj proizvodnoj traci.

Macan EV će biti napravljen na platformi Porschea i Audija “Premium Platform Electric” (PPE), pri čemu će Macan EV koristiti električnu arhitekturu od 800 V. Porsche takođe navodi da koeficijent otpora Cd iznosi samo 0.25.

Macan EV će pokretati dva elektromotora sa ukupno 612KS i 1000 Nm (u top verziji), dok su litijum-jonske baterije od 100 kWh (na brzom punjaču će 22 minuta biti dovoljno da se napuni 10-80 % kapaciteta). Domet sa jednim punjenjem kod svih verzija će iznositi više od 500 km.

Raspored mase će iznositi 48/52 napred/pozadi, a vozilo će imati upravljanje i na zadnjim točkovima, kao i sistem Porsche Active Suspension Management (PASM). Top verzije će standardno dobiti Porsche Torque Vectoring Plus, elektronski kontroliranu blokadu diferencijala zadnje osovine. Također, u ponudi će se naći točkovi i do 22 inča.

Što se unutrašnjosti tiče, tu su tipični elementi usmjereni na vozača koji su zajednički za sve Porsche modele, kao i do tri ekrana, plus opcioni heads-up ekran prožet proširenom stvarnošću. Taj sistem pretvara vjetrobransko staklo u neku vrstu četvrtog ekrana, prikazujući karakteristike poput strelica za skretanje ili udaljenosti do vozila ispred.

Dakle, tu je 12,6-inčni digitalni displej za vozača, pa centralni infotainment ekran dijagonale 10,9 inča, kao i opcioni ekran za suvozača.

Novo za Macan EV je proširena upotreba unutrašnjeg ambijentalnog osvjetljenja. Centralna konzola također ima isti kontrolni panel za klimatizaciju koja se nalazi u modelima Cayenne i Panamera.

Povezani članci