Marketing X Business

Pravci razvoja: Kamioni i autobusi sa nultom emisijom ka većoj održivosti

Marx.ba

(Izvor: X)

Evropski parlament predstavio je novi predlog zakona koji ima za cilj da učini kamione i autobuse sa nultom emisijom još održivijim. Ovaj prijedlog dolazi nakon usaglašavanja Savjeta i Evropskog parlamenta o privremenom političkom sporazumu o standardima emisija CO2 za teška vozila.

Glavni cilj je smanjenje emisija u sektoru drumskog saobraćaja i postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine. Prema novom stavu usvojenom u Komitetu za transport i turizam, kamioni i autobusi sa nultom emisijom koji se bave međunarodnim transportom trebalo bi da budu većih dimenzija.

Povećanje maksimalne težine i dužine za četiri tone omogućilo bi prostor za baterije ili vodonične ćelije, kao i dodatni kapacitet za teret. Ovo bi podstaklo prelazak na održive kamione i povećalo konkurentnost. Kamioni i autobusi su odgovorni za značajan dio emisija gasova staklene bašte i azotnih oksida u drumskom saobraćaju.

Sa očekivanim rastom teretnog transporta u Evropskoj uniji, važno je preduzeti akciju. Prijedlog zakona dio je paketa mera za ozelenjavanje teretnog transporta, sa ciljem smanjenja emisija iz saobraćaja za 90% do 2050. godine. Podstiče se i uvođenje aerodinamičkih uređaja i kabina radi povećanja efikasnosti.

Glasanje o ovom nacrtu zakona očekuje se na predstojećoj plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta.

Povezani članci