Marketing X Business

Premija osiguranja u BiH premašila 350 miliona KM

Bloomberg Adria

(Foto: X)

Osiguravajuća društva u Bosni i Hercegovini od početka godine bilježe premiju u visini od oko 354 miliona maraka, do kraja aprila, a većina se odnosi na osiguranje od autoodgovornosti i kasko osiguranje, što ukazuje na to da su druge vrste osiguranja još uvijek nedovoljno razvijene.

Osiguravajuća društva u Republici Srpskoj ostvarila su u ovoj godini, do kraja aprila, premiju u visini od 113,4 miliona maraka, od čega se 94,1 milion odnosi na neživotna osiguranja, a 19,2 miliona na životna osiguranja.

Prema podacima Agencije za osiguranje RS, štete koje su osiguravajuće kuće isplatile u pomenutom periodu premašile su 40,4 miliona maraka, a najveći dio odnosi se na štete za neživotna osiguranja i to 32,1 milion maraka, u čemu dominira osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila (18,5 miliona KM). Štete isplaćene u životnim osiguranjima iznosile su 8,3 miliona KM, najviše (7,5 miliona) za osiguranje života.

Ognjen Aleksić, direktor Brokerskog društva u osiguranju Broker Fortis, kaže da tržište osiguranja bilježi rast, ali da udio neživotnih osiguranja od 83 posto, odnosno životnih od 17 posto pokazuje da je tržište i dalje nedovoljno razvijeno.

– Udio obaveznog osiguranja od autoodgovornosti iznosi 52,83 posto u ukupnoj premiji, odnosno 63,63 odsto u non-life premiji. Ovaj podatak, kada mu dodamo i kasko osiguranje, pokazuje da osiguranje motornih vozila u premiji non-life, zajedno s osiguranjem od autoodgovornosti i kasko osiguranjem iznosi 74,83 posto i to je jako visok procenat, ističe Aleksić.

Ostale vrste osiguranja su, prema njegovom mišljenju, i dalje na zanemarljivo niskim procentima učešća u ukupnoj premiji.

Prema podacima Agencije za nadzor nad tržištem osiguranja u Federacije BiH, osiguravajuće kuće koje posluju u FBiH (uključujući podružnice društava iz RS u FBiH) u prva četiri mjeseca ove godine bilježe premiju od 241 milion maraka, od čega se na neživotna osiguranja odnosi 192,4 miliona KM, a na životna 48,5 miliona KM. 

Isplaćene štete u FBiH iznose 116,5 miliona maraka, od čega za neživotna osiguranja 84,9 miliona maraka, a za životna 31,6 miliona maraka.

Posmatrajući duži period, vidljivo je da je premija za osiguranje od požara i elementarnih nepogoda porasla u 2014. godini, kada su BiH zadesile katastrofalne poplave, iako taj rast nije bio u velikom obimu u odnosu na 2013. godinu.

Međutim, poplave stanovništvo i privredu nisu natjerale da se okrenu češćem osiguranju od elementarnih nepogoda, pa je premija već 2015. i 2016. godine pala. Nešto značajniji rast evidentiran je 2017. i 2021. godine, a razlog može biti što su godinu ranije (2020) BiH također zahvatile obilne padavine koje su dovele do poplava.

Povezani članci