Marketing X Business

Priljev svježeg kapitala u bitcoin ETF-ove dosegao najviši nivo u šest sedmica

Marx.ba

(Foto: Facebook)

Fondovi kojima se trguje na berzi uvršteni na američke berze i koji pomno prate hitnu cijenu bitcoina (BTC) ponovno su traženi.

U utorak je 11 fondova zabilježilo kumulativni neto priljev od 422,5 miliona dolara, najveći jednodnevni rezultat od 5. juna, produžujući sedmodnevni niz dobitaka, prema podacima koje prate Farside Investors i Coinglass.

BlackRockov IBIT prikupio je više od 260 miliona dolara u utorak, što predstavlja ogroman udio kumulativnih priljeva. FBTC je privukao 61,1 milion dolara, dok su ostali, osim GBTC-a, DEFI-ja i BTCW-a, prikupili manje od 30 miliona dolara svaki.

Ovi su fondovi ukupno prikupili više od milijardu dolara u samo posljednja tri dana, naglašavajući povjerenje ulagača u izglede za cijenu bitcoina.

BTC je porastao za 23% na 65.800 dolara otkako je 5. jula dosegnuo najnižu vrijednost blizu 53.500 dolara, prema podacima CoinDeska. Uz priljeve ETF-a, oporavak cijene mogao bi biti povezan s iscrpljivanjem prodajnog pritiska iz njemačke pokrajine Saske, dramatičnim poboljšanjem vjerovatnosti da će pro-kripto republikanski kandidat Donald Trump pobijediti na predsjedničkim izborima u SAD-u 4. novembra i Trumpovom odlukom da imenuje zagovornika BTC-a i republikanskog senatora iz Ohija Jamesa Davida Vancea za potpredsjednika.

Vance podržava BTC i digitalnu imovinu od 2021. i počeo je kružiti nacrtom verzije kripto zakona prošlog mjeseca.

– Primjetno je da je Vance unaprijedio kripto zakonodavstvo u trenutku kada je znao da ga Trump razmatra za potpredsjednika. To naglašava novootkrivenu političku relevantnost kriptovaluta, ali i opseg u kojem je politika digitalne imovine postala dio Republikanske vizije za američku ekonomiju, rekao je FRNT Financial u svom biltenu u utorak.