Marketing X Business

Probuđena nada investitora: Goldman Sachs prognozira smanjenje kamatnih stopa od trećeg kvartala 2024.

Marx.ba

(Izvor: Blogspot)

Goldman Sachs predviđa da će Fed iduće godine dva puta sniziti visinu kamatnih stopa, a da će prvo smanjenje biti u trećem kvartalu, a kao razlog je navedeno zahlađenje inflacije. Investiciona banka ranije je predvidila da će američka centralna banka početi da smanjuje kamatne stope u decembru iduće godine.

Dva smanjenja bi implicirala stopu federalnih fondova od 4,875 odsto do kraja 2024. godine, u poređenju sa prethodnom prognozom od 5,13 procenata, prenosi Reuters.

Nakon što su se podaci sa američkog tržišta rada pokazali jačim nego što se očekivalo, trgovci očekuju da će Fed već u martu početi da snižava kamatne stope.

Podaci o inflaciji prošlog mjeseca pokazali su da su potrošačke cijene u SAD ostale nepromijenjene u oktobru, jer su Amerikanci plaćali manje za bezin, a godišnji rast osnovne inflacije bio je najniži u posljednje dvije godine.

Goldman Sachs vjeruje da bi neki učesnici mogli da „navedu više smanjenja nego ranije kao odgovor na vijesti o inflaciji, ali bi drugi mogli da se uzdrže kako bi izbjegli ohrabrivanje tržišta da prerano odredi prevelika smanjenja cijene“.

Ekonomisti Goldman Sachsa neveli su u novoj bilješci da bolje vijesti o inflaciji sugerišu da bi do normalizacija kamatnih stopa mogla doći ranije. Oni su procijenili da će FOMC vjerovatno biti manje optimističan od trgovaca i da će smanjenje kamatne stope ostaviti za kasnije naredne godine.