Marketing X Business

Profesorica Lejla Turulja za Marx.ba: Tehnologija će utjecati na promjenu radnih mjesta

N. DEMIROVIĆ

(Izvor: Privatni arhiv)

Lejla Turulja, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i ekspert Udruženja za digitalnu transformaciju u BiH za Marx.ba govorila je aktuelnostima na temu utjecaja digitalizacije na industrijsku radnu snagu. Stručnjakinja za digitalizaciju komentirala je nedavni izvještaj u kojem se govori u kolikom će omjeru digitalizacija utjecati na povećanje radne snage.

– Izvještaj “Budućnost rada u industriji” urađen od strane Omdia za Schneider Electric, ispituje utjecaj digitalizacije na industrijsku radnu snagu i radne uloge. Istraživanje je provedeno anketiranjem 407 kompanija (malih i srednjih preduzeća do velikih kompanija) širom zapadne Evrope (Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija, Španija, Danska i Švedska), SAD, Kina, Indija i Jugoistočna Azija (Vijetnam, Tajland i Filipini). Izvještaj naglašava izazove s kojima se kompanije suočavaju kada je u pitanju radna snaga, poput starenja radne snage, privlačenje talenata i zadržavanje istih. Upravo se digitalizacija ističe kao potencijalno rješenje ovih problema, jer ima ulogu u povećanju zadovoljstva poslom, te unapređenju vještina i obrazovanja.

Naime, izvještaj naglašava ključnu ulogu digitalizacije u rješavanju izazova u industrijskim preduzećima, i to ne onih tradicionalnih izazova koji se vezuju za produktivnost i efikasnost poslovanja, već u kontekstu optimizacije operativnih tehnoloških uloga, smanjenja vremena provedenog na administrativnim zadacima i osnaživanje zaposlenika da ostvare svoj potencijal. To praktično znači promjenu u industrijskoj radnoj snazi, koja zahtijeva nove vještine poput programiranja robotike i analize podataka. U izvještaju se također govori o važnosti obuke radnika, fleksibilnosti i odabiru pravih dobavljača tehnologije i partnera za uspješnu digitalnu transformaciju u industrijskom sektoru, kaže profesorica Turulja.

(izvor: Shutterstock)

Šta onda podrazumijeva tvrdnja da 45 posto industrijskih kompanija vjeruje da će digitalizacija biti glavni razlog stvaranja novih radnih mjesta u operativnoj tehnologiji (OT) u sljedeće tri godine.

– Prvo, važno je prepoznati da ovaj podatak odražava mišljenja industrijskih kompanija o budućnosti radnih mjesta u OT. Na pitanje o utjecaju digitalizacije na operativne uloge u naredne tri godine, oko 45% kompanija vjeruje da će digitalizacija biti glavni pokretač stvaranja novih poslova u OT, dok 36% smatra da će postojeće uloge doživjeti značajnu ekspanziju. Samo 18% ne predviđa bitne promjene. Ovi podaci ukazuju na to da većina industrijskih lidera očekuje da će digitalizacija imati značajan utjecaj na oblikovanje budućih radnih uloga u industriji.

Ovo praktično znači da će tehnologija promijeniti način na koji se poslovi obavljaju, stvoriti nove vrste poslova, te uticati na promjenu radnih mjesta u smislu definiranja potrebnih vještina za postojeća zanimanja (s naglaskom na OT). Neka od predviđanja su da će biti smanjena potreba za radnicima koji obavljaju repetitivne zadatke i za manuelnim radom, ali da će se kreirati potreba za stručnjacima koji mogu programirati, održavati i upravljati ovim sistemima. S jedne strane, smanjiće se potreba za jednom vrstom radnika, ali će se kreirati nova radna mjesta. Dok će manuelne operacije u OT preuzeti mašina, čovjek će raditi na obradi i interpretaciji velikih količina podataka, upravljanju mrežama, zaštiti od cyber napada i slično, naglašava profesorica.

Ona špojašnjava da promjene ne znače i potpuni nestanak određenih poslova.

– Dakle, s digitalizacijom, neka zanimanja će gotovo postati nepotrebna, dok će istovremeno nastati nove vrste poslova koje zahtijevaju drugačije vještine. Ovaj proces ne znači potpuni nestanak poslova, već njihovu evoluciju i prilagođavanje novim tehnologijama.

Važno je naglasiti da su ovakva predviđanja o uticaju digitalizacije na industriju prisutna već više godina, ali neće sve zemlje napredovati istim tempom. Različiti faktori, uključujući ekonomsku snagu, infrastrukturnu spremnost i političku volju, uticat će na brzinu i nivo digitalne transformacije u pojedinim zemljama. Stoga, dok će neke zemlje i regije brže usvojiti ove tehnologije, druge će trebati više vremena da se prilagode kako tehnološkim zahtjevima, tako i novim radnim ulogama, naglasila je Lejla Turulja.