Marketing X Business

Protekla sedmica: Dolar ojačao prema većini valuta

Marx.ba

(Foto: X)

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta ove sedmice porasla, ponajviše prema jenu, premda japanske vlasti prijete novim intervencijama ako se nastavi slabljenje jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je 0.2 posto, na 105.30 bodova.

Pritom je vrijednost dolara prema evropskoj valuti skliznula 0.1 posto, pa je cijena eura porasla na 1.0770 dolara.

No, dolar je ojačao prema japanskoj valuti, za 1.8 posto, pa je njegov kurs dosegnuo 155.75 jena.

Premda japanske vlasti i dalje upozoravaju da će intervenirati ako jen nastavi slabiti, dolar je ove sedmice znatno ojačao prema japanskoj valuti. Doduše, njegov se kurs kreće znatno ispod 160 jena, najvišeg nivoa u 34 godine, koju je dosegnuo nedavno, prije nego što je japanska centralna banka intervenirala na tržištu.

Dolar je ojačao jer se očekuje da će zbog povišene inflacije američka centralna banka zadržati kamate na sadašnjim nivoima duže nego što se očekivalo.

Tokom sedmice Lorie Logan, predsjednica ogranka Feda u Dallasu, kazala da nije jasno je li monetarna politika dovoljno restriktivna da bi spustila inflaciju prema ciljanom nivopu od 2 posto i da je prerano za smanjenje kamata.

Počekom godine očekivalo se da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, možda i za 1.5 postotnih bodova, počevši od marta, no sada se procjenjuje da će centralna banka smanjiti kamate za samo 0.25 postotnih bodova, i to najesen.

Po svemu sudeći, evropske centralne banke započet će ciklus smanjenja kamata prije Feda. Doduše, u četvrtak je britanska centralna banka zadržala kamatne stope nepromijenjene, no nakon poruka njenih čelnika na tržištu se očekuje da će već u junu smanjiti kamate, po prvi put nakon nekoliko godina podizanja cijene novca.

Procjenjuje se, također, da bi u junu i Evropska centralna banka mogla početi smanjivati kamate, donosi Seebiz.

Povezani članci