Marketing X Business

Prvi put nakon više od dvije godine: Bitcoin probio cijenu od 50.000 dolara

Marx.ba

(Izvor: Shutterstock)

Rast vrijednosti kriptovaluta se nastavlja. Jučer je tako zabilježen prvi proboj cijene Bitcoina iznad nivoa od 50.000 dolara, prvi put nakon više od dvije godine. Nakon što je nedavno doživio „recejction“ u zoni od 48.000 – 49.000 dolara, ovisno o mjenjačnici, kad mu je cijena bila pala ispod 39.000 dolara, Bitcoin je jučer uspio probiti ovu resistance zonu, da bi se jučer nešto kasbije korigirao, s vjerovatnim pokušajem konsolidacije u zoni između 49.000 i 50.000 dolara.

Ovaj događaj može se protumačiti kao nastavak nedavno započetog trenda oporavka kriptovaluta, nakon čitave dvije godine bear marketa.

Naravno, svemu je pridonio i povratak povjerenja ulagača u finansijske instrumente, budući da je i S&P500 berzanski indeks nedavno dosegnuo najveći nivo u historiji, probivši granicu od 5000 bodova. Iako se cijena Bitcoina već neko vrijeme odvojila od grafa kojeg iscrtava S&P500, pozitivni događaji i u kripto svijetu uzrokuju povratak povjerenja ulagača. Nikako ne treba zanemariti nadolazeći Bitcoin halving event, koji će se dogoditi 18. aprila, koji je vjerovatno već sada katalizator rasta cijene najveće kriptovalute, a posljedično i ostalih.

Inače, bitcoin halving se događa svake četiri godine. Radi se o algoritmu ugrađenom u sistem koji u tačno određenom trenutku smanjuje novu količinu tokena koji ulaze u optjecaj, za pola (half). Historija je do sada pokazala da halving svaki put uzrokuje veliki rast vrijednosti Bitcoina, budući da rudari moraju prilagoditi cijene.