Marketing X Business

Real Madrid s 831 miliona eura prihoda na čelu Deloitteove "Finansijske fudbalske lige"

Marx.ba

U sezoni 2022./2023. dvadeset svjetskih fudbalskih klubova s najvećim prihodima zaradilo je rekordnih 10,5 milijardi eura, riječ je o povećanju od 14 posto u odnosu na prethodnu godinu, a predvodnik je Real Madrid s 831 milionom eura, pokazalo je 27. izdanje Deloitteove “Finansijske fudbalske lige”.

Rast prihoda u sezoni 2022./2023. rezultat je rekordnih prihoda na dan utakmice, koji su iznosili 1,9 milijardi eura, te komercijalnih prihoda, od 4,4 milijarde eura, koji su premašili prihode od televizijskih prijenosa, istaknuto je u izvještaju koje priprema odjeljenje sportskih djelatnosti konsultantsko-revizorske kompanije Deloitte.

– Komercijalni prihodi ponovno su najveći izvor prihoda klubova “Finansijske fudbalske lige”, prvi put nakon sezone 2015./2016., ne računajući sezonu 2019./2020. na koju je uvelike utjecala pandemija COVID-19. Naime, 17 od 20 najuspješnijih klubova zabilježilo je povećanje komercijalnih prihoda u odnosu na proteklu godinu, za koje je uglavnom zaslužno povećanje prihoda od prodaje, prihoda od događaja koji nisu utakmice i sponzorstava koje je pandemija privremeno obustavila, navodi se.

Nasuprot tome, prihodi od televizijskih prijenosa koje su ostvarili klubovi porasli su za skromnih pet posto, za što je djelomično kriva činjenica da je sezona 2022./2023. bila dio postojećih ugovorenih ciklusa domaćih prijenosa.

Sveukupno su klubovi “Financijske lige” ostvarili prosječne prihode od više od 500 miliona eura, od čega su komercijalni prihodi, 222 miliona eura ili 42 posto, i prihodi od televizijskih prijenosa, 213 miliona eura ili 40 posto, bili približno jednaki, a slijede ih prihodi na dan utakmice, 92 miliona eura ili 18 posto.

Real Madrid ponovno je na čelu, s ukupnim prihodima od 831 miliona eura, a slijede ga Manchester City, s 826 miliona eura, Paris Saint-Germain, s 802 miliona eura, FC Barcelona, s 800 miliona eura, te Manchester United, sa 746 miliona eura.

Real Madrid je na čelu prvi put nakon sezone 2017./2018., s rekordnim prihodima od 831 miliona eura, što je 118 miliona eura više u odnosu na proteklu godinu. Razlozi su rasta prihoda kluba u najvećoj mjeri izvrsni maloprodajni rezultati, povećana posjećenost stadiona i povratak prihoda od sponzorskih ugovora nastavno na popuštanje ograničenja uvedenih zbog pandemije bolesti COVID-19, pokazala je analiza.

Manchester City pao je na drugo mjesto, unatoč rekordnoj sezoni 2022./2023. na terenu i van njega. Klub je ostvario svoj dosad najveći zabilježeni prihod u jednoj sezoni u iznosu od 826 miliona eura, zahvaljujući uspješnim kampanjama UEFA-ine Lige prvaka i Premier lige koje su potaknule rast prihoda od televizijskih prijenosa (50 miliona eura) i komercijalnih prihoda (26 miliona eura), navodi se.

Paris Saint-Germain prvi se put u historiji probio među najbolja tri kluba, a Barcelona nalazi se na četvrtom mjestu, podigavši se sa sedmog mjesta, što je najveći skok u ove godine.

Liverpool je, s prihodima od 683 miliona eura, međutim, ostvario najveći godišnji pad, s trećeg na sedmo mjesto, zbog loših rezultata na terenu u okviru domaćih i evropskih natjecanja. Liverpool je jedan od tri kluba “Finansijske lige”, uz Atlético Madrid i West Ham United, koji su zabilježili pad u prihodima.

Dok su među najboljih deset klubova zabilježene minimalne promjene u odnosu na proteklu godinu, situacija se znatno promijenila između 11. i 20. mjesta. Klubovi iz kontinentalne Evrope: Eintracht Frankfurt, SCC Napoli i Olympique de Marseille zamijenili su tri engleska kluba: Leicester City, Leeds United i Everton te na taj način dokazali kako uspješnost na terenu utječe na financijske prihode.

Novo izdanje “Financijske lige” obuhvaća i analizu 15 ženskih evropskih nogometnih klubova s najvišim prihodima.

FC Barcelona Femení ostao je najbolji ženski klub u Evropi u sezoni 2022./2023., s 13,4 miliona eura prihoda, odnosno sa 74 posto višim prihodima nego u protekloj sezoni.

Manchester United Women i dalje je na drugom mjestu s prihodima od osam miliona eura, dok je Real Madrid Femenino skočio na treće mjesto, ostvarivši 7,4 miliona eura, što je skok od 416 posto u odnosu na proteklu godinu.

Povezani članci