Marketing X Business

Renault želi novim električnim Twingom konkurirati jefitnim kineskim modelima

Marx.ba

(Foto: Renault)

Francuski proizvođač automobila Renault ovog će mjeseca, u sklopu svoje jedinice za električna vozila Ampere, započeti inženjerske radove na pristupačnijem modelu novog električnog Twinga. Masovna proizvodnja trebala bi 2026. u Renaultovoj tvornici Revoz u Novom Mestu, doznaje Reuters iz neimenovanih izvora.

U Renaultu su odlučili ubrzati razvoj pristupačnije verzije svog električnog modela Twingo kako bi odgovorili na intenzivnu konkurenciju kineskih rivala, potvrdila su dva izvora Reutersu.

Kineski proizvođači automobila, vodeći u svjetski igrači u segmentu električnih vozila, brzo prodiru na evropsko tržište, vršeći pritisak na postojeće proizvođače poput Renaulta da smanje troškove i ubrzaju vrijeme potrebno za izlazak novog modela na tržište.

Kineski proizvođači skratili su vrijeme razvoja novih vozila na prosječno 2,5 godine, otprilike polovicu vremena koje je proizvođačima automobila dosad bilo potrebno za tu svrhu.

U Renaultu su prošle sedmice završili s dizajnom osnovnog koncepta vozila nakon čega bi trebali početi birati dobavljače, dizajnirati prototipove i prilagođavati proizvodnju.

Budući Renault Twingo će biti električni automobil s cijenom ispod 20.000 eura

Kako bi ubrzali razvoj električnog twinga, inženjeri Renaulta smanjit će broj komponenti automobila za 20 posto korištenjem više generičkih komponenti i davanjem prednosti dijelovima dostupnim kod dobavljača, rekao je tehnološki direktor kompanije Gilles Le Borgne za francuski list Les Echos prošlog mjeseca.

Reutersov izvor potvrdio je da će se model sastavljati u Novom Mestu u Sloveniji, gdje se proizvodi trenutna generacija električnog Twinga ZE.

Renault se ovim projektom priključuje drugim evropskim proizvođačima koji namjeravaju proizvoditi manja električna vozila jeftinija od 20.000 eura koja bi mogla konkurirati kineskim markama poput BYD-a.

Povezani članci