Marketing X Business

Revolucija koja je promijenila način na koji koristimo tehnologiju: 14 godina iPada

Marx.ba

(Foto: Apple)

Tog 27. januara 2010. godine Steve Jobs je predstavio revolucionarni uređaj koji je zauvijek promijenio način na koji koristimo tehnologiju – iPad. U tom trenutku niko nije znao koji će utjecaj ovaj uređaj imati na svijet, a danas 14 godina kasnije, teško je zamisliti život bez njega.

Prije iPada

Prvi iPad u prodaju je krenuo 3. aprila 2010. Prije njega koristili smo računare za rad, laptope za mobilnost, a telefone za komunikaciju i zabavu. iPad je udružio sve te funkcije u jednom uređaju, ponudivši jednostavan i intuitivan način korištenja za sve generacije.

Promjena paradigme

iPad je promijenio paradigmu interakcije s digitalnim sadržajima. Dodirni ekran i Apple Pencil omogućili su nam da crtamo, bilježimo, uređujemo fotografije i radimo na prirodniji i intuitivniji način.

Utjecaj na svijet

iPad je imao ogroman utjecaj na svijet. Promijenio je način na koji učimo, radimo, komuniciramo i zabavljamo se. Koristi se u školama, poduzećima, bolnicama i domovima širom svijeta.

Budućnost iPada

iPad se neprestano razvija, a Apple nastavlja unaprjeđivati njegove performanse, funkcionalnost i dizajn. S druge strane, prošlo je gotovo 18 mjeseci od predstavljanja novog modela, a 2023. je jedina godina u kojoj nisu predstavljeni novi modeli iPada.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o iPadu:

  • Prvi iPad je imao 9,7-inčni ekran i 128 GB memorije.
  • Do danas je prodano preko 500 miliona iPada.
  • Postoji 10 različitih modela iPada.
  • iPad se koristi u 95% škola u SAD.
  • iPad je najpopularniji tablet na svijetu.

Nove modele iPada ipak očekujemo ove godine, a prema nekim glasinama Apple bi mogao predstaviti dva iPad Air modela kao i dva iPad Pro modela s OLED zaslonima, piše Smartphone.

Povezani članci