Marketing X Business

Transatlantski partneri usmjereni na održivo poslovanje: Šta donosi Leuven samit

Marx.ba

(Foto: Shutterstock)

Transatlantski partneri se okupljaju u belgijskom Leuvenu radi šestog Savjeta za trgovinu i tehnologiju (TTC), sa odlučnom fokusiranom na unaprjeđenje “zelene tržišne” i jačanje održivih trgovinskih praksi.

Vođeni istaknutim ličnostima poput evropskih komesara Margrethe Vestager i Valdija Dombrovskisa, zajedno sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, SAD sekretarkom za trgovinu Ginom Raimondo i trgovinskom predstavnicom Katherine Tai, samit ima za cilj da izgradi na Inicijativi za održivu trgovinu preko Atlantika (TIST) započetoj 2022. godine.

Ovaj zajednički napor ima za cilj da unaprijedi trgovinu prelaskom na zelenu tranziciju na način koji obostrano koristi obje strane.

Razgovori tokom samita, zakazani od 4. do 5. aprila, usredsređeni su na ključne teme uključujući održivu trgovinu, zelene tržišne prostore, strategije javne nabavke, podsticaje za čistu energiju i kritične sirovine.

Ključni ciljevi navedeni u nacrtu zaključaka obuhvataju promociju zelenog tržišta radi jačanja trgovine i lanaca snabdijevanja, ubrzanje usvajanja održivih rješenja u javnim nabavkama i rješavanje pitanja sigurnih i održivih transatlantskih lanaca snabdijevanja.

Dok se kako EU tako i SAD pripremaju za nadolazeće izbore, buduća putanja TTC-a zavisit će od obaveza i prioriteta novih administracija.

Ipak, usred ovog konteksta, Leuven služi kao arena za transatlantske partnere da potvrde svoju posvećenost zajedničkoj viziji zelenije i održivije budućnosti.

Povezani članci