Marketing X Business

S partnerom Hydro, Porsche planira široku upotrebu aluminija sa smanjenim utjecajem na životnu sredinu

N. D.

(Foto: Porsche)

Porsche potkrepljuje svoju saradnju sa norveškom aluminijumskom kompanijom Hydro. Predstavnici dvije kompanije su ugovorom precizirali mogućnost isporuke primarnog aluminijma sa smanjenim ugljenikom, kao i sekundarnog aluminija sa visokim udjelom recikliranog materijala. U okviru svoje tehničke saradnje, Porsche i Hydro također testiraju gdje se aluminijum sa još većim udjelom recikliranog materijala može koristiti. Proizvođač sportskih automobila radi na balansu bez ugljika u svom lancu vrijednosti za svoje novoproizvedene automobile do 2030. godine., a aluminij je važan dio toga.

Prošle godine partneri su najavili saradnju putem Pisma namjere (LOI). Sada su precizirali svoje ciljeve isporuke. Za široku upotrebu u proizvodnji sportskih automobila, Porsche i njegovi dobavljači će imati pristup aluminijumu sa smanjenim ugljikom i ekološkim otiskom manjim od 4 kg CO₂ po kg aluminija. U proizvodnji ove sirovine koristit će se obnovljiva energija.

Hydro će proizvoditi primarni metal u Norveškoj koristeći električnu energiju iz obnovljivih izvora, uglavnom iz hidroenergije. Ovo smanjuje ugljični otisak lake legure za oko 75 posto u poređenju sa globalnim prosjekom proizvodnje primarnog aluminija. Ugljični otisak određuje količinu oslobođenih stakleničkih plinova i odnosi se na sve emisije iz rudarstva do rezultirajuće sirovine.

Ove dvije kompanije ne samo da imaju za cilj daljnje smanjenje ovih ukupnih emisija, već žele i povećati upotrebu sekundarnih materijala iz otpadnog otpada nakon potrošnje. To su materijali koje odlažu privatna domaćinstva ili komercijalni, industrijski i institucionalni objekti nakon upotrebe proizvoda.

Očekuje se da će do 2027./2028. Hydro isporučivati ​​aluminijum sa smanjenim ugljikom sa udjelom recikliranog od najmanje 75 posto. Porsche i Hydro također testiraju područja automobila u kojima se može koristiti aluminijum s još većim udjelom recikliranog materijala.

– Saradnja s Hydroom je važna prekretnica za Porsche na našem putu ka dekarbonizaciji duž cijelog lanca vrijednosti. Partnerstvo također doprinosi odgovornoj nabavci, jer je Hydro lanac opskrbe aluminijumom transparentan, kaže Barbara Frenkel, članica Izvršnog odbora za nabavku u Porsche AG.

– Naša saradnja s pionirima poput Porschea podržava Hydroovu ambiciju da promijeni igru ​​radi održivosti u industriji aluminija. Zajedno, u ovom dugoročnom strateškom partnerstvu, Hydro i Porsche će promovirati inovativna rješenja i poslovne modele, s ciljem pokretanja dekarbonizacije i cirkularnosti u automobilskoj industriji, kaže Eivind Kallevik, predsjednik i izvršni direktor Norsk Hydroa.

Kao lagani materijal, aluminij igra sve važniju ulogu posebno za električne automobile. Na primjer, čini oko 30 posto ukupne težine Taycana. Osim prednje i zadnje kecelje, cijela školjka električnog sportskog automobila izrađena je od aluminija.

Povezani članci