Marketing X Business

Sarajevski aerodrom u pregovorima sa Voloteom, easyJetom, Transaviom i Condorom

Marx.ba

(Foto: Aerodrom Sarajevo)

Aerodrom Sarajevo je u proteklih mjesec dana održao niz sastanaka sa aviokompanijama s ciljem obezbjeđivanja novih letova ka neopsluženim destinacijama u Evropi. Aerodrom je potvrdio da cilja usluge poput Berlina, Rima, Stokholma, Diseldorfa, Kopenhagena, Pariza, Amsterdama, Ajndhovena, Strazbura, Verone i Hamburga, između ostalih. Pored razgovora sa avio-kompanijama koje već opslužuju glavni grad Bosne i Hercegovine, aerodrom je razgovarao i sa Voloteom, easyJetom, Transaviom i njemačkim Condorom.

– Naš tim je održao niz sastanaka za koje vjeruju da će rezultirati novim linijama sa sarajevskog aerodroma u narednom trogodišnjem periodu, ističu iz aerodroma, pieš Ex YU aviation.

Sarajevski aerodrom je učestvovao na nedavno održanoj konferenciji Routes Europe u Aarhusu u Danskoj, gdje je učestvovao u razgovorima sa prijevoznicima u vezi sa potencijalnim pokretanjem novih ruta. Osim razgovora s potencijalnim novim učesnicima na bosanskohercegovačkom avio tržištu, vođeni su i razgovori sa postojećim avio partnerima sarajevskog aerodroma, uključujući Wizz Air, Eurowings, Norwegian Air Shuttle, SAS Scandinavian Airlines, LOT Polish Airlines i TUI Airways.

Osim toga, događaju su prisustvovali i predstavnici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo kako bi detaljno objasnili svoj program subvencija koji ima za cilj jačanje zračne povezanosti glavnog grada.

– Svjesni smo ogromnog potencijala Kantona Sarajevo za turizam. Daćemo sve od sebe da otvorimo put za njeno širenje, u skladu sa našim mogućnostima, rečeno je.

Sarajevski aerodrom očekuje najprometniju ljetnu sezonu dosad, sa 12 novih linija najavljenih i preko 1,6 miliona sjedala u prodaji između 31. marta i 26. oktobra. Ryanair je prvi put počeo sa radom na aerodromu s pet od šest destinacija koje su već pokrenute, dok je Air Arabia i Aegean Airlines obnovit će svoje stalne letove za Sharjah i Atinu nakon nekoliko godina.

Turski avioprevoznik SunExpress započeo je letove iz Antalije i Izmira, dok je Pegasus Airlines povećao svoje prisustvo u Sarajevu novim letovima iz Antalije. Saudijski Flyadeal i SAS Scandinavian Airlines pokrenut će sezonske operacije iz Džede i Kopenhagena kasnije ovog ljeta. Većinu novih ruta subvencionirat će Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

Povezani članci