Marketing X Business

Saudijci zainteresirani za kupovinu United Group

Marx.ba

(Foto: LinkedIn)

Saudijski telekomunikacioni gigant STC Group u ranoj je fazi razmatranja ponude za preuzimanje telekom i kablovskog operatera United Group, tvrde tri izvora koji su upoznati sa potencijalnim dogovorom, prenosi Reuters.

Britanska grupa BC Partners, koja je 2019. godine kupila United Group od KKR-a, već na ovom poslu radi sa savjetnicima, rekle su dvije osobe. STC je započeo rad na transakciji koja je u ranoj fazi, što znači da ne mora rezultirati formalnom ponudom za preuzimanje, rekla je treća osoba, prenosi Nova ekonomija.

Dogovor bi mogao procijeniti United Group na oko osam milijardi eura, a uključivao bi i dugove, rekao je jedan od Reutersovih anonimnih izvora. Portparoli STC i BC Partners odbili su da komentarišu ove navode.

Ako STC uspe sa dogovorom za United Group, to bi doprinijelo njegovoj ekspanziji u evropski telekomunikacioni sektor.

Prošle godine najveći telekom operater u Saudijskoj Arabiji saopštio je da je kupio 4,9 posto udjela u španskoj kompaniji Telefonica, sa potencijalom da dodatno poveća udio na skoro deset posto. STC-ova podružnica TAWAL također je prošle godine kupila imovinu telekomunikacionih tornjeva United Group u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji, piše Reuters.

BC Partners razmatra različite načine da maksimizira vrijednost prodaje, uključujući i podjelu firme po regionalnom ključu, rekla su dva izvora. Prodaja je također privukla pažnju fondova koji ulažu u infrastrukturu, a koji su zainteresovani za pojedinačne zemlje, uključujući Grčku, Hrvatsku i Sloveniju, navodi jedan od izvora.

Kompanija Emirates Telecommunications sa sjedištem u Abu Dabiju saopćila je u aprilu da je pregledala „relevantne tržišne mogućnosti“, ali da nije ušla u bilo kakve pregovore ili sporazum o preuzimanju United Group. Saopčenje je uslijedilo nakon izvještaja medija da se razmatra preuzimanje evropske telekomunikacione grupacije.

Prihod i zarada United Group prije kamata, poreske amortizacije i amortizacije nakon lizinga, porasli su sedam posto na 2,7 milijardi eura.

Povezani članci