Marketing X Business

Saudijski fond priprema rasprodaju imovine kako bi finansirao post-naftnu ekonomsku ekspanziju

Marx.ba

(Izvor: TSB)

Saudijski državni investicijski fond (PIF) razmatra planove ubrzanja prodaje dugova ili dobivanja bankovnih kredita dok traži nove izvore kapitala kako bi pomogao u finansiranju projekta ekonomske transformacije vrijednog bilion dolara.

PIF je glavno tijelo zaduženo za vođenje programa Vizija 2030 Saudijske Arabije, inicijative koja ima za cilj diversifikaciju ekonomije ovisne o nafti. Ovo je najnoviji znak da se u saudijskoj kraljevini formiraju rastući pritisci u naporima da se ostvari ambiciozna inicijativa koju već usporavaju rastuće kamatne stope i nedostatak značajnih stranih direktnih ulaganja. Krajem prošle godine saudijska vlada je po prvi put priznala da realizacija nekih projekata može biti odgođena iza 2030. godine, piše Bloomberg.

I dok nastoji pojačati svoje napore u prikupljanju kapitala, PIF je oprezan da ne iscrpi previše likvidnosti iz lokalnog bankarskog ssistema. Umjesto toga, fond potiče svoje podružnice da se oslanjaju na zaduživanje u dolarima kada je to moguće, doznaje Bloomberg.

To bi lokalnim bankama, a koje se bore s rastućim troškovima zaduživanja, ostavilo mogućnost da se fokusiraju na finansiranje velikih nekretninskih projekata u Saudijskoj Arabiji.

U PIF-u planiraju redovnu emisiju obveznica, nakon što su ove godine već izdali dvije odvojene obveznice kojima su prikupili 7 milijardi dolara kapitala.

– Ne vjerujemo da će se PIF zaustaviti na toj brojci, rekao je Pascal Bode, strateg u Morgan Stanleyju, u bilješci klijentima, pozivajući se na “pad trezorskih sredstava PIF-a i kontinuirane potrebe za troškovima”.

PIF također priprema prodaju dionica kompanija iz svog portfelja putem poslovne jedinice odgovorne za program tzv. “recikliranja kapitala”. Kombinirano, PIF posjeduje udjele u kompanijama ukupne vrijednosti od 170 milijardi dolara.

PIF je odigrao važnu ulogu u poticanju IPO aktivnosti u Saudijskoj Arabiji nudeći udjele u naftnim kompanijama ADES Holding i Arabian Drilling. Sada za IPO navodno pripremaju Nupco, najveću kompaniju za nabavku medicinske opreme i lučkog operatera Saudi Global Ports.

PIF ključnu ulogu igra u projektu Neom – nekretninskom megaprojektu vrijednom više od 1,5 biliona dolara duž obale Crvenog mora.

Povezani članci