Marketing X Business

Sedmica na valutnim tržištima: Dolar ojačao, euro oslabio

Marx.ba

(Foto: X)

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valutaove sedmice porasla jer su zbog snažnog američkog tržišta rada splasnula očekivanja u vezi smanjenja kamatnih stopa američke centalne banke. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je 0.31 posto, na 104.94 boda.

Pritom je vrijednost dolara prema evropskoj valuti porasla 0.41 posto, pa je cijena eura skliznula na 1.08 dolara. No, kurs dolara oslabio je prema jenu za 0.38 posto, na 156.7 eura. 

Podaci koji su tokom sedmice bili objavljivani o tržištu rada u SAD-u i o industrijskoj aktivnosti ukazivali su na slabljenje rasta u najvećoj svjetskoj ekonomiji zbog čega su rasla očekivanja da će Fed od septembra u dva navrata sniziti kamatne stope.

Međutim, izvještaj američkog ministarstva rada o zaposlenosti u maju pokazalo je u petak snažan skok broja zaposlenih, za čak 272 hiljade, premašivši prognoze koje su se kretale oko 185 hiljada. 

Europska centralna banka (ECB) u četvrtak je po prvi put snizila kamatne stope u eurozoni od 2019. godine, srezavši ih za 0.25 postotnih bodova – s rekordnog nivoa od 4 posto na 3.75 posto.

To je prvi put da je ECB pokrenuo ciklus popuštanja monetarne politike prije Feda. To je, očekivano, negativno utjecalo na kurs eura prema dolaru, budući da smanjenje kamatne stope znači niži prinos na evropsku valutu.

Time se ECB priključio još nekim velikim centralnim bankama, poput kanadske, koja je u srijedu postala prva zemlja iz grupe G7 koja je smanjila ključnu kamatnu stopu, te švedske Riksbank i švicarske nacionalne banke, koje su također započele ciklus monetarnog popuštanja.

Povezani članci