Marketing X Business

Šest zdravstvenih dobrobiti koje se povezuju uz često jedenje breskvi

Marx.ba

(Foto: Shutterstock)

Breskve su mnogim ljudima omiljeno voće koje uživaju jesti. U njima se može uživati na više načina i u različitim kombinacijama, a poželjno ih je što više uvrstiti u prehranu. Osim što su ukusne, breskve su i vrlo zdrave te se uz njih povezuje nekoliko zdravstvenih dobrobiti koje utječu na cjelokupno zdravlje, piše Indexfit.

Pozitivan utjecaj na probavni sistem

Kako prenosi Health Shots, breskve su voće koje sadrži vlakna ključna za normalan rad probavnog sustava. Otprilike sto grama breskvi ima 1,5 grama vlakana, a upravo su vlakna ključna za promoviranje zdrave probave, tvrdi dijetetičarka Devananda VM.

Redovito jedenje breskvi pomaže s problemima poput proljeva i zatvora jer osiguravaju glatku probavu i rad crijeva, ističe dijetetičarka.

Utječu na mršanje

Breskve su niskokalorične i ne sadrže masti, a zahvaljujući sadržaju vlakana, odličan su izbor za sve one koji žele izgubiti kilograme ili održati željenu tjelesnu težinu. Breskve su izvrstan izbor za međuobrok jer potiču i osjećaj sitosti, čime se osigurava da se osoba tokom dana neće prejedati i odabrati možda ne toliko zdrave grickalice. 

Jačanje imunološkog sistema

Osim što su ukusne, breskve mogu pomoći ojačati imunološki sistem. Dijetetičarka ističe da jedenje breskvi “jača imunološki sistem, štiti od bolesti poput prehlade i poboljšava cjelokupnu imunološku funkciju”, prenosi Health Shots.

Ovo voće sadrži i polifenole te protuupalne antioksidanse koji pomažu u smanjenju upala.

Pozitivan utjecaj na zdravlje srca

Oni pojedinci koji imaju manjak kalija, češće bi trebali početi jesti breskve. Kako prenosi Health Shots, oko sto grama breskve ima 122 miligrama kalija koji može pomoći u regulaciji krvnog pritiska i u održavanju zdravlja srca. 

Zaštita kože

Jedenje breskvi utječe na zaštitu kože od štetnih ultraljubičastih zraka zahvaljujući antioksidansima, vitaminu C i beta-karotenu. Ovo voće ne štiti samo kožu, već i poboljšava njen izgled, dajući joj zdraviji i blistaviji izgled. 

Utjecaj na zdravlje očiju

– Breskve su bogate vitaminom A i beta-karotenom koji pozitivno utječu na zdravlje očiju, tvrdi dijetetičarka.

Redovna konzumacija ovog vrlo popularnog voća pomaže u održavanju dobrog vida i značajno smanjuje rizik od katarakte ili sive mrene, odnosno zamućenja očne leće, prenosi Health Shots.

Povezani članci