Marketing X Business

Snažan rast ulaganja u AI startupe: Za dva mjeseca skok na 24 milijarde dolara

Marx.ba

(Foto: Ilustracija:

Investicije u startupe umjetne inteligencije (AI) skočile su na 24 milijarde dolara u periodu od aprila do juna, više nego udvostručivši se u odnosu na prethodno tromjesečje, pokazuju podaci Crunchbasea.

Ukupno finansiranje startupa poraslo je na 79 milijardi dolara u posljednjem tromjesečju, prvenstveno zahvaljujući ulaganjima u AI, koji je po prvi put postao najveći ulagački sektor, slijede zdravstvo i biotehnologija.

Veliki uspjeh OpenAI-ovog ChatGPT-a pokrenuo je utrku za usvajanje najnovije AI tehnologije u područjima kao što su poslovna produktivnost, zdravstvo i proizvodnja. Međutim, investitori i velike tehnološke kompanije kažu kako će značajni dobici od njihovih velikih ulaganja u AI biti vidljivi tek u narednim godinama.

– Pet od šest finansijskih rundi vrijednih milijardu dolara otišlo je AI kompanijama, piše Reuters.

Unatoč rastu u posljednjem kvartalu, finansiranje startupa ostaje nisko u usporedbi s nivoima viđenim u protekle tri godine.

Globalno finansiranje palo je za 5% na 147 milijardi dolara u prvoj polovici godine i bilo je stabilno u odnosu na drugu polovicu 2023., izračunali su u Crunchbaseu.

Stroga monetarna politika u SAD doprinijela je sporom oporavku inicijalnih javnih ponuda (IPO-a), čime je otežan jedan od najvećih izvora povrata za institucionalne investitore na privatnim tržištima, koji obično ulažu u startupe i prodaju dionice tokom IPO-a.

Povezani članci