Marketing X Business

SocialAI: Društvena mreža gdje su AI botovi vaši najbolji i jedini prijatelji

Marx.ba

(Foto: Ilustracija)

Kad se mislilo da se više ne može pojaviti niti jedna nova društvena mreža, nedavno je za iOS pokrenuta SocialAI. Umjesto da privlači nove korisnike, ona je potpuno zatvorena i služi samo jednoj osobi: vlasniku aplikacije. S druge strane virtualnog prozora su AI botovi koji čine društvo za konverzaciju.

Michael Sayman, 28-godišnji bivši zaposlenik Facebooka, kreirao je ovu aplikaciju koja oponaša sučelje popularnih platformi društvenih mreža poput X-a. Međutim, SocialAI uvodi radikalnu promjenu: svaki drugi račun na platformi je bot generiran umjetnom inteligencijom. Zato je i smislio slogan koji najbolje odgovara aplikaciji: “Družite se sa 1+M pratitelja”.

Korisnici SocialAI-a mogu objavljivati misli, komentare i ažuriranja kao na bilo kojoj drugoj platformi društvenih medija. Ključna razlika leži u odgovorima. Umjesto ljudskih interakcija, korisnici primaju odgovore od niza botova pogonjenih umjetnom inteligencijom. Ovi botovi su dizajnirani da se uključe u svaku objavu, pa tako niti jedna objava ne prođe nezapaženo.

Aplikacija omogućuje korisnicima odabir AI osobnosti s kojima žele komunicirati. Mogućnosti se kreću od “čudaka” i “realista”, “intelektualaca”  do “fanova”, “domoljuba” i “rješavatelja problema”. Svaki bot je imenovan prema svom tipu osobnosti, olakšavajući korisnicima identifikaciju prirode odgovora koje primaju.

Jedna od glavnih prednosti, čime je “preskočila” sve druge mreže, je – privatnost. Aplikacija obećava da su sve interakcije potpuno privatne, bez rizika od ljudskog uplitanja ili dijeljenja podataka. To stvara jedinstven prostor gdje se korisnici mogu slobodno izražavati bez straha od osude ili stvarnih posljedica.

Zagovornici SocialAI-a tvrde da pruža siguran prostor za samoizražavanje i razmišljanje. Osnivač aplikacije, Sayman, zamišlja je kao alat za terapiju, vođenje dnevnika ili jednostavno osjećaj da te neko sluša. Za one koji se bore sa socijalnom anksioznošću ili izolacijom, SocialAI bi mogao ponuditi relaksirano okruženje za vježbanje socijalnih interakcija.

Naravno, ima i zabrinutih, ali to je generalno kritika svih društvenih mreža, a to je da donosi virtuelnu izolaciju, odvojenost od stvarnih odnosa među ljudima i iskrivljene percepcije društvenih odnosa.

Aplikacija je još u ranim fazama, a njezin dugoročni utjecaj i prihvatanje od strane korisnika tek treba vidjeti. Međutim, SocialAI nesumnjivo predstavlja dosad najintrigantniji eksperiment u razvoju digitalnih društvenih interakcija, piše Bug.

Povezani članci