Marketing X Business

S&P Global: Ekonomija eurozone "stabilna" u martu

Marx.ba

(Foto: Shutterstock)

Poslovna aktivnost u eurozoni stabilizirala se u martu zahvaljujući oporavku uslužnog sektora koji je neutralizirao snažan pad u industriji, izvijestio je S&P Global. Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u martu za 0,7 bodova u odnosu na februar, na 49,9 bodova, izvijestila je Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izvještaje za S&P Global.

Vrijednost od 50 bodova signalizira stagnaciju aktivnosti, one više njihov rast, a niže pad. Aktivnost je smanjila i u martu, deseti mjesec zaredom, ali marginalno, konstatiraju u hamburškoj banci, dodajući da podaci signaliziraju stabilizaciju.

Snažan oporavak u sektoru usluga, uz jačanje potražnje prvi put u gotovo godinu dana, neutralizirao je dublji pad u industriji.

– Ako ste se nadali oporavku proizvodnog sektora u prvom tromjesečju, vrijeme je da se pomirite sa stvarnošću, rekao je glavni ekonomist HCOB-a Cyrus de la Rubia.

Raskorak između industrije i uslužnog sektora i dvije vodeće ekonomije eurozone, njemačka i francuska, utvrdio je HCOB.

Pad aktivnosti u Njemačkoj neznatno je blaži u martu no što je bio u februaru zahvaljujući stabilizaciji u uslužnom sektoru. U Francuskoj bio je pak izraženiji, uz slabiju potražnju za robom i uslugama i smanjenom zaposlenošću.

Indeksi troškova poslovanja i prodajnih cijena tek su nešto manji no što su bili u februaru ali poslovni čelnici ponovo su pokazali optimizam u procjenama proizvodnje, konstatiraju u HCOB-u.

– Poslovna očekivanja poboljšana su u proteklim mjesecima uglavnom zahvaljujući očekivanjima da će kamatne stope biti snižene, a pritisak troškova života popustiti. No, menadžere i dalje brine povišen nivo ekonomske neizvjesnosti, globalni geopolitički rizici i još uvijek visok nivo cijena, tumače.

Povezani članci