Marketing X Business

Speedometar izmjerio: Chrome je najbrži preglednik na svijetu

Marx.ba

(Foto: Chrome/Facebook)

U martu je predstavljena nova inačica univerzalnog alata za provjeru i ocjenjivanje rada web aplikacija i internetskih stranica u preglednicima, Speedometer 3.0. Njegovu prvu verziju stvorio je bio Appleov WebKit tim 2014. godine, u drugoj se na razvoju pridružio i Google, a u izradi treće verzije učestvovali su i Microsoft i Mozilla – dakle, svi relevantni igrači na tržištu internet preglednika slažu se da je to kvalitetan i relevantan benchmark.

Kao takav, Speedometer 3.0 koristi se za optimizaciju rada preglednika i poboljšanje korisničkog iskustva, a prema nedavno objavljenom tekstu na Chromium blogu, čini se da su Googleovi developeri u tome otišli najdalje. Njihov Chrome, naime, zabilježio je najbolji rezultat Speedometerovog benchmarka dosad. Poboljšanje performansi od čak 72% u protekle dvije godine donijelo je Chromeu značajni napredak u ovom testiranju.

Sve to rezultat je ciljanih optimizacija u samom pregledniku. Dakle, Chromiumov je tim prema vlastitom priznanju radio na poboljšanjima onih dijelova sistema, za koje su primijetili da najviše utječu na izvedbu unutar Speedometera. Svako od takvih poboljšanja donijelo je maleni postotak, a sva skupa dovela su do rekordnog rezultata, s kojim su se nedavno i pohvalili. Posljedično, i korisnici bi mogli vidjeti određena ubrzanja u izvedbi, koja su najznačajnija u Chromeovoj aktualnoj inačici, brojčane oznake 127.

Chrome je i dalje najkorišteniji preglednik na svijetu, s trenutno oko dvije trećine tržišnog udjela. Slijede ga Safari s 18% te Edge s tek oko 5%. Firefox se koristi na manje od 3% uređaja. Tokom nekoliko posljednjih godina navedeni su udjeli vrlo stabilni i gotovo da se ne mijenjaju, piše Bug.

Povezani članci