Marketing X Business

Sport i biznis: Bar 60 miliona razloga da Dubai igra Euroligu u košarci

N. D.

(Izvor: Youtube)

Dubai u Euroligi, čini se da je to gotova stvar. Jasno, novac je glavni pokretač, pa će ovaj klub imati laganu prohodnost do najboljeg košarkaškog takmičenja u Evropi.

Pretpostavlja se da će Euroliga započeti takmičenje u Dubaiju u sezoni 2025/26. iako mnogi žele da to bude već sljedeće sezone. Glavni motiv leži u privlačenju vrhunskih igrača, uključujući one iz NBA lige, što će dodatno obogatiti ligu.

Po informacijama grčkog novinara Sotirisa Vetakisa, skoro svi klubovi-dioničari u prestižnom evropskom natjecanju su podržali prijedlog o pridruživanju Dubaija Euroligi, a potvrdu ove vijesti dao je i košarkaški portal Eurohoops.

I to nikoga ne čudi posebno nakon informacija da bi Euroliga mogla dobiti i novi komercijalni ugovor. Kako pišu ugledni evropski mediji, Emirates Airlines je izrazio namjeru da investira u evropsku košarku.

Biznismeni su ponudili višegodišnji ugovor za Euroligu koji se kreće od do 60 miliona eura godišnje. Navodno Emirates Airlines želi da se njihovo ime napiše pored naziva organizacije: Emirates Airlines EuroLeague. Emirates Airlines bi zamijenio Turkish Airlines koji Euroligi daje 10 miliona eura godišnje.

Takav dogovor bi drastično promijenio mapu evropske košarke. Uz to da šeici iz Dubaija takođe žele svoj klub u Euroligi, predložili su ideju i da se Final Four Eurolige održi u Coca-Cola Areni u Dubaiju tri godine zaredom, a navodno su već obavili sastanke s dioničarima Eurolige.

Inače, Euroliga ima 18 članova. Barcelona, Real, Baskonia, Olympiacos, Panathinaikos, Maccabi, Efes, Fenerbahče, Milano, Žalgiris, Bayern i ASVEL imaju dugogodišnje licence, a jednogodišnje su dobili Monaco, Valencia, ALBA, Virtus, Partizan i Crvena zvezda.