Marketing X Business

Srebro je postalo vruća investicija: Može li tako ostati

Marx.ba

(Foto: Shutterstock)

Srebro je postalo vruća investicija u ovoj godini. Veliko je pitanje može li tako i ostati. Na kraju prošle sedmice srebro je bilo 18% više nego na početku godine, ustalivši se na 28,33 USD po troy unci u terminskom trgovanju u New Yorku.

Pritom je metal gotovo dosegao 30 dolara za uncu prvi put od maja 2021. Njegov porast od 2024. do danas nadmašio je rast zlata, koje je 12. aprila zaključilo na rekordnih 2.374,19 dolara za uncu i poraslo je samo 14,6% na godišnjem nivou.

Isto tako, iShares Silver Trust ETF (SLV) , koji je zatvoren u petak na 25,63 dolara, porastao je za 17,7% na godišnjem nivou i ispred iShares Gold Trust ETF (IAU) s rastom od 13,5% na 216,89 dolara.

Uspon srebra ove godine proizvod je nekoliko uzroka. Ljepljiva inflacija koja ne dopušta Federalnim rezervama da smanje kamatne stope, sve veća globalna potražnja za metalom (plus zlatom i drugim plemenitim metalima), globalna proizvodnja je ili stagnirana ili opada i zanimanje ulagača širom svijeta, ali posebno u Indiji i Kini, za zaštitu bogatstva pred geopolitičkim napetostima, glavi su uzroci.

Posljednji faktor vjerovatno je bio glavni razlog povećanja srebra od 4% u prošloj sedmici i 13,7% povećanja do sada u aprilu.

Zabrinutost da bi nasilje na Bliskom istoku moglo izmaći kontroli potaknula je kupovinu zlata, srebra i platine cijelu prošlu sedmicu.

Napad bespilotnim letjelicama i raketama, koji je izbio kasno u subotu, uglavnom je odbio Izrael, uz pomoć vojnih snaga iz Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.

Cijene su bile nepromijenjene kada je trgovanje terminskim ugovorima otvoreno u Aziji u ponedjeljak. U 20.30 sati u nedjelju je srebro kotirano na 28,26 dolara za uncu, što je pad od 7 centi u odnosu na petak. Zlato je poraslo za 4,10 dolara na 2378,20 dolara, piše Seebiz.

Povezani članci