Marketing X Business

Stagnacija inflacije u Bosni i Hercegovini

Marx.ba

(Foto: Ilustracija)

U julu 2024. godine nije zabilježena promjena nivoa cijena proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u odnosu prethodni mjesec, pokazali su podaci Agencije za statitsiku BiH.

Na godišnjem nivou u julu 2024. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine indeks potraošačkih cijena viši je za 1,8 posto.

U  julu ove godine u odnosu na prethodni mjesec, prijevoz je u prosjeku skuplji za 1,1 posto, rekreacija i kultura za 0,8 posto, alkoholna pića i duhan za 0,7 posto, zdravstvo za 0,6 posto, a namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće, te restorani i hoteli za po 0,3 posto. Hrana i bezalkoholni napici bili su u prosjeku jeftiniji za 0,4 posto, a odjeća i obuća za pet posto.

U periodu januar-juli 2024. u odnosu na isti period 2023. godine rast potrošačkih cijena iznosio je 1,9 posto.  Najveći generatori rasta cijena bili su restorani i hoteli, gdje je registrovan rast od 7,9 posto, potom ostala dobra i usluge (lična njega, lični predmeti druge namjene, osiguranje, finansijske i ostale usluge) 5,1 posto, rekreacija i kultura 4,1 posto, itd.