Marketing X Business

Stara odjeća se više neće bacati: Priprema se metoda recikliranja tekstila

N. D.

(Izvor: Planet)

Odjeća je previše vrijedna da bi je jednostavno bacili i spalili, tako da će se od 2025. godine širom Evropske unije stari tekstil prikupljati i reciklirati. Ali, da bi se EU efikasno i ekološki nosila sa ogromnom količinom tekstila koja će tada nastati, hitno su potrebne efikasnije metode recikliranja, navodi se.

Za nošenje udoban, ali za reciklažu izuzetno neugodan – elastin otežava ponovnu upotrebu tekstila. Ipak, na Tehničkom univerzitetu u Beču pronađeno je rješenje za ovaj problem. Recikliranje mješovitih tekstila, posebno kada sadrže elastin, vrlo je zahtjevno. Na Tehničkom univerzitetu u Beču razvijene su metode koje omogućavaju ne samo bolje i ekološki prihvatljivije detektovanje elastina, već i njegovo lagano odvajanje, uz istovremeno očuvanje ostalih vlakana.

Ključno je pronaći odgovarajuće rastvarače.

– Mnogi materijali koje koristimo za proizvodnju odjeće se lako recikliraju u čistom obliku, kao što su pamuk, poliester ili poliamid – objašnjava Emanuel Boshmaer, sa Tehničkog univerziteta u Beču.

– Međutim, čak i ako je elastin prisutan u malim količinama, on onemogućava dosadašnje recikliranje konvencionalnim metodama, dodao je.

Elastin se toliko razvlači da dovodi do začepljenja u mašinama koje se obično koriste za drobljenje tekstila prije reciklaže. Zbog toga je najvažnije razviti pouzdanu i brzu metodu za mjerenje udjela elastina u tekstilu.

Tako je razvijena nova detekciona metoda koja mjeri koliko elastina zaista ima u odjevnom komadu. Slijedeći korak bio je pronaći metodu za odvajanje elastina od drugih vlakana.

– Eksperimentisali smo s različitim rastvaračima i na kraju naišli na bezopasni rastvarač koji selektivno uklanja elastin, a ostala vlakna ostavlja netaknutim – kaže istraživač Andreas Bartle.

Metoda je već patentirana. Na ovaj način se materijali poput poliestera ili poliamida mogu gotovo potpuno povratiti, čak se i rastvarač može ponovo koristiti, prenosi Green news.