Marketing X Business

Startup dobio 16 miliona dolara za razvoj procesora s niskom potrošnjom energije

Marx.ba

(Izvor: Unsplash)

Startup kompanija za razvoj čipova, Efficient Computer, objavila je ove sedmice da je prikupila 16 miliona dolara u početnom krugu finansiranja pod vodstvom kompanije rizičnog kapitala Eclipse iz Silicijske doline, a sve u svrhu finansiranja razvoja procesora s niskom potrošnjom energije.

Kako izvještava Reuters, Efficient Computer sedam godina je radio na razvoju arhitekture Fabric za proizvodnju procesora koji su i do 100 puta energetski učinkovitiji od trenutno dostupnih procesora opće namjene. Kompanija je već napravila testni model nazvan Monza, a dobivena sredstva će koristiti za dodatno istraživanje i razvoj te izlazak na tržište.

Osim toga, navode da će njihovi procesori biti namijenjeni prvenstveno klijentima u industrijskim sektorima. Koristit će se u zdravstvenim uređajima, satelitima, kamerama te uređajima u sektoru odbrane i sigurnosti.

Uz to, Efficient Computer proizveo je i set alata koji softverskim programerima omogućavaju da lako transformiraju, koriste i optimiziraju računarski kod za upotrebu na svojim procesorima, prenosi Bug.

Povezani članci