Marketing X Business

Ova država će predvoditi evropsko tržište nekretnina u 2024. godini

Marx.ba

Čini se da će Ujedinjeno Kraljevstvo ove godine predvoditi evropski preporod nekretnina jer međunarodni ulagači vraćaju kapital na napeto tržište nekretnina u regionu.

Očekivani pad kamatnih stopa i skromni ekonomski oporavak podstaknuće priliv inostranih ulagača koji žele da iskoriste “sve privlačnije nivoe cijena”, sugeriše novo istraživanje međunarodne kompanije za nekretnine Savills.

Američki, izraelski, japanski i tajvanski ulagači trebalo bi da prednjače u toj nameri, prednjačeći oporavak aktivnosti ulaganja u nekretnine od 20 odsto 2024. dok upumpavaju gotovinu u Britaniju, Njemačku, Španiju i Nizozemsku, prema istraživanju.

– Svakako, čini se da smo prevazišli najgore i da imamo malo zastoja u oporavku. Ujedinjeno Kraljevstvo je jedno od tržišta s najvećim popustom, rekao je Rasheed Hassan Savillsov menadžer globalnih prekograničnih ulaganja, ističući da se kretalo “teško i brzo”, ali da su njegovi temelji – naime duboko tržište, laka dostupnost i ograničena domaća konkurencija – ostali nepromijenjeni.,

Britanija je rangirana kao najbolja evropska destinacija za prekogranična ulaganja u CBRE-ovoj Anketi o namjerama evropskih ulagača za 2024, a ulagači ističu njene snižene stope i visok potencijal povrata. Slijede Njemačka, Poljska, Španija i Nizozemska. London je proglašen najatraktivnijim gradom, a slijede ga Pariz, Madrid, Amsterdam i Berlin, pokazalo je istraživanje.

– London je jedan od onih nekoliko gradova koji dosljedno pokazuje svoju otpornost u suočavanju s izazovnim ekonomskim vjetrovima i ostaje glavna centralna tačka za globalni kapital, rekao je Chris Brett, direktor CBRE-ovog odjeljenja za evropska tržišta kapitala.

Predviđa se da će Ujedinjeno Kraljevstvo sada privući jednu trećinu ili oko 13 milijardi dolara izlaznih ulaganja 2024. samo iz SAD, prema procjenama Knight Franka. Njemačka, Španija i Nizozemska bit će slijedeći najveći korisnici američkog novca.

Povezani članci