Marketing X Business

Šta bismo trebali jesti prije treninga: Evo šta predlaže dijetetičarka

Marx.ba

(Izvor: Unsplash)

Naouptanje udobnog kreveta radi jutarnje tjelovježbe zahtijeva nevjerovatnu energiju, ali šta trebamo pojesti da bismo je dobili? Ako želimo povećati svoju nivo energije tokom vježbanja, važno je voditi računa o tome što ćemo pojesti za doručak. Dijetetičarka Vedika Premani podijelila je nekoliko savjeta, prenosi Index.

– Razmislite o dodavanju cjelovitih žitarica i nemasnih proteina u svoj doručak za ravnomjerno oslobađanje energije u tijelu tokom vježbanja. Neki jednostavni obroci prije treninga koje možete isprobati uključuju zobene pahuljice ili hljeb od cjelovitog zrna s dodatkom proteina iz jaja, jogurta ili proteinskog smoothieja, rekla je Premani za Vogue.

Voće je također prirodni izvor za stabilizaciju razine energije tokom treninga.

– Kao i uvijek, hidracija je neophodna jer pomaže u oporavku i regulaciji tjelesne temperature tijekom vježbanja, dodala je.

Neke namirnice ključno je izbaciti iz prehrane ako želimo maksimalno iskoristiti trening. Premani ističe da trebamo izbjegavati hranu koja je bogata masnoćama, začinima ili šećerom jer može dovesti do želučane nelagode i probavnih smetnji. Osim toga, može uzrokovati i pad nivoa energije.

Plan prehrane

Dijetetičarka je podijelila plan prehrane za doručak koji je lako slijediti, a uz koji će naš nivo energije porasti tokom vježbanja.

Ugljikohidrati: Zobene pahuljice ili hljeb od cjelovitih žitarica
Voće: Banane, bobičasto voće ili agrumi
Proteini: Tost s jajima, tvrdo kuhano jaje ili jogurt
Hidracija: Kokosova voda

Nakon što završimo s treningom, vrijeme je za uravnoteženi obrok koji je bogat proteinima, ugljikohidratima i mastima.

– Tijelo treba proteine kako bi obnovilo istrošene mišiće nakon treninga. To može uključivati nemasne komade piletine, ribu ili jaja, mahunarke i mliječne proizvode poput jogurta u kombinaciji sa žitaricama, kao što je smeđa riža. Esencijalne masne kiseline, poput omega-3, također bi trebale biti uključene u obliku orašastih plodova za brži oporavak, zaključila je Premani.

Povezani članci