Marketing X Business

Stručnjaci tvrde: Vožnja bicikla pomaže i kod mentalnog zdravlja

Marx.ba

(Izvor: Pinterest)

Probudili ste se za posao, obavili jutarnju rutinu, djecu odveli u školu i sad se morate kroz jutarnji prometni haos “vući” do svog radnog mjesta. Kako bi bilo da automobil zamijenite biciklom? Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da ljudima koji idu na posao biciklom, ljekari propisuju manje antidepresiva.

Istraživanje je provedeno u Škotskoj na oko 380.000 ljudi, a proveo ga je Univerzitet u Edinburghu. Studija pokazuje da praksa odlaska biciklom na posao smanjuje rizik od depresije i anksioznosti. Prema rezultatima, muškarci su skloniji vožnji biciklom, no kod žena ono pozitivnije djeluje na mentalno zdravlje.

– Naše otkriće da ta ekonomična i održiva metoda putovanja na posao također poboljšava mentalno zdravlje sugerira da će politika ulaganja u biciklističke staze i poticanje aktivnog putovanja na posao vjerovatno imati širok raspon prednosti, rekao je voditelj istraživanja profesor Chris Dibben.

Ne samo da bi moglo poboljšati mentalno zdravlje ljudi, već pomoći i u smanjenju ugljika, zagušenja cesta i zagađenosti zraka. Zemlja s najvećom brojkom ljudi koji redovno voze bicikl je, nimalo iznenađujuće, Nizozemska. Druga iza nje je Danska. Amsterdam i Kopenhagen imaju više bicikala nego stanovnika.

Bicikl se upravo najviše koristi u najbogatijim zemljama Evrope. Koriste ga i stari i mladi, a njime se tradicionalno voze i članovi danske, nizozemske, belgijske i švedske kraljevske porodice. Naravno, te zemlje za to imaju i prikladnu infrastrukturu. Primjerice, Kopenhagen je u zadnjih desetak godina utrošio veliki novac u mostove za bicikliste i pješake, prilagodio saobraćajnu signalizaciju, izgradio biciklističke autoceste. Ima i Havneringen ili Cykelslangen, 15 kilometara kružne staze oko cijele luke. Utrecht u Nizozemskoj ima i najveću biciklističku garažu u svijetu s 12.500 mjesta na tri sprata, piše tportal.

Povezani članci