Marketing X Business

Svi očekujue smanjenje kamatnih stopa: Tržišta će profitirati

Marx.ba

(Foto: Shutterstock)

Vrijednost proizvoda će napredovati ove godine jer centralne banke u SAD i Evropi rade na smanjenju kamatnih stopa, pomažući u podršci industrijske i potrošačke potražnje, tvrde stručnjaci iz banke Goldman Sachs Group Inc.

Sirovine bi se mogle vratiti 15 posto tokom 2024. jer se troškovi zaduživanja smanjuju, proizvodnja se oporavlja, a geopolitički rizici ostaju, rekli su analitičari u bilješci od 24. marta. Bakar, aluminij, zlato i naftni proizvodi mogli bi da dobiju na vrijednosti, prema banci, koja je također naglasila potrebu da ulagači budu selektivni, jer dobici ne bi bili univerzalni.

Cijena proizvoda je skromno napredovala u prvom tromesječju, pri čemu je sirova nafta ojačala, zlato je postiglo rekord, a bakar premašio 9.000 dolara po toni. Kreatori politike u američkim Federalnim rezervama i Evropskoj centralnoj banci signalizirali su svoju namjeru da ove godine smanje troškove zaduživanja dok inflacija opada. Osim toga, Kina je označila dalju podršku svom oporavku.

– Smatramo da smanjenje kamatnih stopa u SAD u nerecesijskim okruženjima dovodi do viših cijena robe, s najvećim porastom cijena metala (posebno bakra i zlata), a zatim sirove nafte. Važno je da se pozitivan učinak na cijene povećava s vremenom, kako se impuls rasta iz lošijih finansijskih uslova filtrira, rekli su analitičari.

Goldmanova umjereno optimistična prognoza odražava komentare drugih posmatrača tržišta. Robe ulaze u novi ciklični uzlet potpomognut smanjenim zalihama i usponom globalne privrede, objavila je Macquarie Group Ltd. ranije ovog mjeseca.

Povezani članci