Marketing X Business

Irena Joveva, EU parlamentarka za Marx.ba: BiH pokazuje investitorima da je poželjno i stabilno područje

N. DEMIROVIĆ

(Foto: EA)

Irena Joveva je bivša novinarka iz Slovenije, a od 2019. godine je članica Evropskog parlamenta. Članica je u Odbora za kulturu i obrazovanje, Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja, Odbora za životnu sredinu, javno zdravlje i bezbjednost hrane, a važi za osobu koja itekako upućena u zbivanja u Bosni i Hercegovini.
I prije nego je objelodanjeno da će naša zemlja dobiti status kandidata za Evropsku uniju, govorila je kako se radi o velikom koraku za Bosnu i Hercegovinu i davala je punu podršku.

Joveva je govorila za Marx.ba, a ovog puta se osvrnula na ono što bi sa ekonomske strane našoj zemlji mogao donijeti status kandidata.

– BiH je napravila veliki korak naprijed na putu ka EU članstvu i nadam se da će ovo samo dodatno ohrabriti i ubrzati dodatno usvajanje reformi. BiH zaslužuje biti deo ove velike porodice a kod nas u Sloveniji ima najveće saveznike na tom putu. Ono što sada treba da se uradi jeste uspostava i usvajanje okvira za pregovore, te prvi sastanak međuvladine konferencije iz kojeg će se znati više detalja i konkretan put i plan za pristup BiH, a ta konferencija će značiti zapravo istinski početak pregovora, kaže Joveva.

Kako kaže BiH već sada ima pristup predpristupnim (IPA) fondovima, te je obuhvaćena tzv. Investment i growth planom za Zapadni Balkan za koji treba da uradi još dosta posla.

– Ovaj napredak ukazuje na to da je BiH stabilna zemlja, i samim time što više nije samo potencijalni kandidat, nego je pokazala da jeste u stanju da provede ozbiljne reforme u skladu sa EU standardima, pokazuje stranim investitorima da je BiH poželjno i stabilno područje za investiranje, te mislim da će ovo biti konkretan i možda najvidljiviji benefit otvaranja pregovora koji će sa sobom donijeti ekonomske benefite i radna mjesta, kaže EU parlamentarka.

(Foto: Balkan news)

Niko ne očekuje lagane pregovore, pa ni naša sagovornica.

– Pregovori na 35 poglavlja mogu da traju dugo jer se od zemlje očekuju mnoge reforme koje se tiču administracije, zaštite okoliša, ekonomije, ali će i tu EU pružati podršku kroz ekspertizu, ali i finansijski kroz različite instrumente. Fokus predpristupnih (IPA) fondova nakon otvaranja pregovora bude posebno na fundamentalnim pravima (poglavlje 23- pravosudje i fundamentalna prava) i vladavini prava. Što je više reformi usvojeno iz okvira za pregovore kojeg sam spomenula, zemlji će biti davana veća sredstva. Mislim da je na kraju najveći benefit svega ovoga poruka građanima i njihova dodatna sigurnost. To nije konkretan ekonomski efekat, ali mislim da je veliki socijalni benefit, jer su građani dobili još jednu potvrdu da su na putu u Evropsku uniju i da sve reforme koje budu poduzete su upravo u interesu građana – za njihove bolje, sigurnije i stabilnije živote i eventualno punopravno članstvo u evropskoj porodici, gdje BiH i pripada, naglašava Joveva za Marx.ba.

sarajevo tourism sumit vertical banner
Partneri

Povezani članci