Marketing X Business

Svjetska tržišta: Wall Street i evropske berze porasle

Marx.ba

(Foto: Canva)

Na Wall Streetu Dow Jones indeks oslabio je 0,76 posto, na 39.112 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,39 posto, na 5.469 bodova, a Nasdaq 1,26 posto, na 17.717 bodova. Rast S&P i Nasdaq indeksa zahvaljuje se oporavku cijena dionica tehnoloških divova, posebno proizvođača čipova, nakon pada prethodnih dana.

Među najvećim dobitnicama našla se dionica Nvidie, čija je cijena skočila gotovo sedam posto, nakon što je u prethodna tri dana pala 13 posto. Znatno su, više od dva posto, porasle i cijene dionica drugih tehnoloških divova, kao što su Alphabet i Meta Platforms.

Kako iza toga ne stoje neke značajnije vijesti, radi se, kažu analitičari, o uobičajenom uljepšavanju portfelja pred kraj tromjesečja. I dok su tehnološki i komunikacijski sektor jučer porasli, trgovački je sektor osjetno pao. To je pritisnulo Dow Jones indeks koji je izgubio dio dobitaka od prethodnih pet dana.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,4 posto, nadoknadivši jučerašnje gubitke. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,31 posto, na 8.275 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,66 posto, na 18.297 bodova, a pariški CAC 0,44 posto, na 7.695 bodova. Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje oporavku tehnološkog sektora, nakon pada prethodnih dana.

Cijene dionica u tom sektoru jutros su u prosjeku porasle 0,8 posto, a u industrijskom sektoru 0,7 posto. S druge strane, najviše su pale cijene dionica u automobilskom sektoru, 0,6 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer. Jutros je japanski Nikkei indeks ojačao 1,2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji porasle 0,3 posto. U Hong Kongu, Šangaju i Australiji pale su, pak, između 0,1 i 0,8 posto. Najviše su pale cijene dionica u Australiji jer se ulagači plaše novog povećanja kamatnih stopa zbog rasta inflacije.

Jutros je, naime, objavljeno da je u toj zemlji inflacija u maju porasla s 3,6 posto, koliko je iznosila u aprilu, na četiri posto. Veća nego što se očekivalo inflacija izazvala je strahovanja od povećanja kamata jer je guvernerka centralne banke Michele Bullock nedavno kazala da je i na posljednjoj sjednici bilo razgovora o povećanju kamata.

Iznenađenje je tim veće što se na tržištima smatra da je ciklus povećanja kamata u svijetu završen i da slijedi popuštanje monetarne politike. S druge strane, podršku tržištima jutros pruža oporavak tehnološkog sektora.

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 105,65 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 105,50 bodova. Pritom je kuzrs dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 159,60 na 159,75 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0710 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0735 dolara.

Cijene su nafte, pak, nadoknadile dio jučerašnjih gubitaka. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,39 posto, na 85,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,48 posto, na 81,20 dolara, piše Lider.

Povezani članci