Marketing X Business

Svjetske berze na rekordnim nivoima: Očekuje se ciklus smanjenja kamata

Marx.ba

(Foto: CNN)

Na svjetskim su berzama cijene dionica prošlsedmice znatno porasle, pa su mnogi berzanski indeksi dosegli rekordne nivoe, jer ulagači vjeruju da će centralne banke zapadnih zemalja uskoro započeti ciklus smanjenja kamatnih stopa.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice porastao 2 posto, na 39.475 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,3 posto, na 5.234 boda, a Nasdaq indeks 2,9 posto, na 16.428 bodova.

U fokusu ulagača bila je prošle sedmice sjednica čelnika američke centralne banke. Kao što se očekivalo, ostavili su kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto.

No, ulagače je ohrabrila potvrda prijašnje procjene čelnika Feda da bi u ovoj godini mogli smanjiti kamatne stope u tri navrata, unatoč rastu inflacije u SAD-u u januaru i februaru. To je na konferenciji za medije potvrdio i predsjednik Feda Jerome Powell.

– Rast inflacije u prva dva mjeseca „nije promijenio ukupnu sliku, a to je da se inflacija, premda uz prepreke na putu, postupno spušta prema ciljanom nivou od 2 posto, istako je Powell.

To je ohrabrilo ulagače jer su se plašili da će Fed zbog jačanja inflacije odgoditi smanjenje kamata. Objavljene su i nove prognoze čelnika Feda, pri čemu su povećali procjenu rasta ekonomije u ovoj godini s prethodnih 1,4 na 2,1 posto.

Na tržištu novca procjenjivalo se početkom prošle sedmice da postoji 56 posto izgleda da će Fed u junu smanjiti kamate, ali nakon sjednice Feda ti su izgledi porasli na više od 70 posto.

U četvrtak je, pak, ulagače ugodno iznenadila švicarska centralna banka, koja je neočekivano smanjila kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, na 1,5 posto.

To je prva velika centralna banka koja je smanjila kamate, nakon dužeg ciklusa zaoštravanja monetarne politike, što se na tržištu smatra prvim signalom da je borba protiv inflacije u zapadnim zemljama gotovo dobivena.

Zahvaljujući svemu tome, i na većini evropskih berzi cijene su dionica prošle sedmice porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,6 posto, na 7.930 bodova, a frankfurtski DAX 1,5 posto, na 18.205 bodova. No, pariški CAC oslabio je 0,2 posto, na 8.151 bod.

Tokom sedmice mnogi su važni berzanski indeksi – od Dow Jonesa, S&P 500 i Nasdaqa preko evropskog STOXX 600 do MSCI indeksa svjetskih berzi – dosegli rekordne nivoe.

Povezani članci