Marketing X Business

Svjetsko tržište: Cijene nafte iznad 82 dolara

Marx.ba

(Foto: X)

Cijene nafte na američkom tržištu u subotu ujutru su se kretale naviše, te je tako WTI nafta, referentna za američko tržište iznosila 77,72 dolara, a Brent nafta 82,12 dolara za barel, prenio je Oil Price.

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 81 dolar budući da trgovci vagaju znakove jačanja potražnje na pragu ljetne sezone vožnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i oprez američke centralne banke pri razmatranju troškova zaduživanja.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje trgovine u četvrtak i iznosila je 81,37 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 76,85 dolara, prenosi Mina.

Potražnja za benzinom dosegla je prošlu sedmicu najviši nivo od novembra, objavilo je u srijedu Ministarstvo energetike SAD, što je podržalo cijene nafte budući da američki vozači čine otprilike desetinu svjetske naftne potražnje i predstojeća sezona vožnje stub je njenog oporavka, napisali su analitičari ANZ-a.

Pažnja se sada preusmjerava na sastanak vodećih proizvođača iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i grupe njenih saveznika na kojem bi se trebalo odlučivati o snabdijevanju. OPEC+ trenutno smanjuje isporuke za 2,2 miliona barela dnevno kako bi stabilizovao cijene.

OPEC je odvojeno izvijestio da je u četvrtak barel korpe nafte njegovih članica pojeftinio 86 centi, na 82,41 dolara.

Povezani članci