Marketing X Business

Aerodrom Banja Luka cilja na četiri nove linije

Marx.ba

(Foto: Društvene mreže)

Aerodrom Banja Luka želi da privuče nove prevoznike i fokusira se na pokretanje četiri nove linije. Aerodrom priprema novi cjenovnik svojih usluga, za koji se nada da će potaknuti aviokompanije da započnu operacije u drugom po veličini gradu u Bosni i Hercegovini. Generalna direktorica Natalija Trivić rekla je da aerodrom radi na obezbjeđenju letova za Istanbul, Kopenhagen, Malme i Hamburg, koji imaju dovoljnu potražnju iz Banjaluke. Ona je naglasila da aerodrom radi u konkurentnom okruženju.

– Avio tržište u Bosni i Hercegovini je raspoređeno na četiri aerodroma. Dodatna konkurencija je i sa zagrebačkog aerodroma zbog njegove blizine, rekla je Trivić, prenosi EX-YU Aviation.

Nakon rekordne 2023. godine, tokom koje je banjalučki aerodrom prevezao 460.720 putnika, ova godina je počela sporo. Tokom perioda januar – april, aerodrom je kroz svoja vrata prešao 96.661 putnika, što je pad od 31,2% u odnosu na isti period 2023. Pad je rezultat manjeg broja letova niskotarifnih avioprevoznika, pri čemu je Ryanair smanjio usluge za 45% u odnosu na četiri -mjesečni period i Wizz Air za 70%. Sveukupno, nivoi kapaciteta su smanjeni za 45%.

Međutim, aerodrom predviđa da će pad biti nadoknađen brojnim letnjim čarterima, koji će uključivati letove za Monastir u Tunisu, Hurgadu u Egiptu, kao i za Antalyu, Krit, Rodos i Barcelonu. Trivić očekuje da će aerodrom do 2028. godine primati oko 600.000 putnika godišnje.

– Povećanje broja putnika na banjalučkom aerodromu direktno utiče na privredu i razvoj turizma u RS, dok istraživanja pokazuju da svaki dolazak turist potroši minimalno 200 eura ako ostane tri do četiri dana. Dakle, Aerodrom Banja Luka neminovno mora biti bolje pozicioniran od strane svog vlasnika, Vlade Republike Srpske, u smislu finansijske podrške, ali i od strane lokalnih zajednica, zaključila je direktorica Trivić.

Povezani članci